Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването Лице

...
Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването Лице
Коментари Харесай

Министър Стоянов: До края на седмицата трябва да бъде готов анализът за предоставянето на оръжие за Украйна

Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов в предаването „ Лице в лице “ на БТВ.

Министърът на защитата изрично съобщи, че на страната – жертва на експанзия, би трябвало да се помогне, само че би трябвало да бъде ясно, че на първо място ще бъдат обезпечени оперативните качества на Българската войска. Срокът за внасяне в Народното събрание на решението на Министерския съвет е до 2 декември, напомни той.

В коментар за детонацията в Полша, при която бяха изгубени два човешки живота, министър Стоянов означи, че няма директна опасност за замесване на страната ни в спора, само че има евентуален риск за националната сигурност.

„ Българската войска се нуждае от над 180 дефинирани качества. Отчитайки положението на страната, ние сме се спрели за покриването на 13 от тях. Това са 13-те плана, които са заложени в Инвестиционната план-програма. Тя е призната от Министерския съвет, само че не е призната от Народното събрание “, уточни министър Стоянов. Поради забавянето на приемането на Инвестиционната план-програма от Народното събрание, Министерството на обраната към този момент работи по обособени планове, заложени в нея. „ Рестартирахме модернизационния план за бойната машина на пехотата, стартираме плановете за 3D радарите, за 155 мм гаубици “, заяви министър Стоянов. Той разясни, че във опциите на служебното държавно управление е да приготви всички нужни документи. „ Това е дълъг развой и надали ще го приключим в нашия мандат. Надяваме се идващото държавно управление да поддържа нашите хрумвания и да продължи да развива тези планове “, сподели той.

Министър Стоянов още веднъж съобщи, че в софтуерно отношение има бездна сред Българската войска и армиите на съдружниците от НАТО. За развиването на качествата на Въоръжените сили в бюджета за защита за 2023 година би трябвало да се заложат 2% от Брутният вътрешен продукт. По думите му в прилежащи на нас страни бюджетът за защита е достигнал до 3% от Брутният вътрешен продукт, в НАТО се приказва за 2, 5 %, с концепция до 2030 година бюджетът за защита на страните-членки да доближи 3%.

„ Необходима е заместваща платформа на българските изтребители, тъй като ресурсът на МиГ-29 изтича до края на 2023 година “, сподели министърът на защитата в отговор на въпрос. По думите му, нашите претенции са да ни бъдат предоставени самолети втора употреба на лизинг. „ Това е най-евтиното и най-рационалното, което можем да си позволим, отчитайки икономическото положение на страната ни “, уточни той. Министерството на защитата още веднъж е заявило пред Нидерландия желанието си да получи предложение за заместващ аероплан. До този миг Швеция и Франция са дали отговор позитивно за опцията да дават заместваща платформа. Очаква се отговор и от трета страна.

„ Процесът по създаване на инфраструктурата за новите F-16 към този момент е почнал, само че има извънредно съществени проблеми “, сподели министър Стоянов. Той обясни, че в интервала 2020-2021 година е подписан контракт с първична цена 300 000 лева, а в реалност цената в този момент е 9 милиона. Методиката за индексация на контракта не може да бъде приложена до такава цена. По контракта не се работи и досега, макар че е избрана строителна площадка. „ Налага се договорът да бъде преустановен и да бъде разкрита нова процедура за социална поръчка, а не за непосредствено възлагане “, безапелационен беше министърът на защитата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР