Това включва детски площадки, дворове на училища и детски градиниГърция

...
Това включва детски площадки, дворове на училища и детски градиниГърция
Коментари Харесай

Забрана за пушене пред деца в Гърция на открито

Това включва детски площадки, дворове на учебни заведения и детски градини

Гърция не разрешава тютюнопушенето на всички открити публични места, където се намират деца. Това включва детски площадки, дворове на учебни заведения и детски градини и други.
Предстои Народното събрание да гласоподава санкциите, които се чака да надвишават 1000 евро. В началото на август здравният министър Васили Кикиляс разпрати указания до локалните управляващи да съблюдават законодателството за възбрана на пушенето на обществени места. То е в действие към този момент 10 години, само че досега съвсем не се прилагаше. Забраната включва питейни заведения, заведения за хранене, магазини, хотелски стаи, персонални коли, чакални, летища, публичния превоз, образователните заведения и всички институции, които дават публични услуги.

Кикиляс, който е доктор и някогашен състезател, заяви, че при започване на октомври стартира акция против тютюнопушенето измежду младежите. В началото на август здравното министерство пък разпрати указания до локалните управляващи да съблюдават признатото преди 10 години законодателство за възбрана на пушенето на обществени места, което на процедура съвсем не се е прилагала. Именно действителното използване на възбраната бе едно от предизборните обещания на новия министър председател Кириакос Мицотакис.

Според възбраната пушенето е неразрешено в питейни заведения, заведения за хранене, хотелски стаи и даже в персоналните коли, като в обсега влизат както елементарните, по този начин и електронните цигари. Глобата за пушене на публично място варира сред 50 и 500 евро, а глоба може да бъде наложена и на притежателите на мястото, в което се пуши. Глобите стартират от 500 и доближават до 10 хиляди евро при четвъртото следващо нарушаване. Тогава магазинът или заведението могат да бъдат затворени за 10 дни, а при пето нарушаване – и за непрекъснато.

Същите са санкциите и за продажба на алкохол и цигари на малолетни, както и за поощряване на пушенето тук-там със възбрана.

За пушене в персоналните коли санкцията стартира от 1500 евро – без значение дали пуши водачът или някой от пасажерите. Глобата скача двойно, в случай че в колата има дете под 12-годишна възраст. Двойна санкция заплащат и водачите от публичния превоз, които пушат в транспортното средство.

В заведения с музика онлайн и казината могат да бъдат обособени зони за пушене като притежателите заплащат годишна такса от 200 евро на кв/м за тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР