Това съобщение пише история: Потвърдена е първата в света пробна

...
Това съобщение пише история: Потвърдена е първата в света пробна
Коментари Харесай

НАСА пише история: как беше спрян астероидът Диморф

Това известие написа история: „ Потвърдена е първата в света пробна задача в отбрана на Планетата ". Непосредствено преди този момент сондата ДАРТ (Double Asteroid Redirection Test), движеща се със скорост 20 хиляди километра в час, се сблъска с метеорита Диморф. Цялата маневра беше излъчена онлайн с помощта на камерата, с която беше оборудвана сондата на НАСА.

Право в задачата

Сондата във формата на куб беше изстреляна през ноември 2021 година с ракета „ Фалкон 9 " от Калифорния, а тази нощ малко след 2 часа българско време по проект се вряза в метеорита, устремил се към Земята.

След конфликта, поставил завършек на излъчената онлайн картина от Космоса, в контролния център на НАСА в щата Мериленд избухнаха овации. Научната ръководителка на задачата Нанси Чабът също не можа да скрие вълнението си: „ Това беше необикновено. Тези фотоси, все по-близо и по-близо. За този миг ние работихме години наред – от 2015-а. Много пъти сме си представяли по какъв начин тъкмо ще наподобява всичко, че ще бъде зрелищно. Но упованията ми бяха надминати. "

Няма заплаха за Земята

Целта на задачата, струваща 330 милиона щатски $, е да се откри дали в бъдеще метеорити могат да бъдат отклонени от траекторията им, с цел да прелетят те около Земята. Сондата ДАРТ, сблъскала се с метеорита Диморф, е с размери колкото на автомат за кафе – наподобява на зар с два метра дължина на страната и тежаща към 600 кг. Астероидът пък е с размерите на футболно игрище – има дължина към 160 метра и е нещо като Луна на метеорита Дидим, чиято дължина е към 750 метра. Отдалечен е на 11 милиона километра от Земята и не съставлява заплаха за нея, настояват от НАСА.

Колко огромен е кратерът, образувал се в резултат на челния удар, и дали метеоритът фактически е трансформирал траекторията си, това ще стане ясно от фотосите, които през идващите няколко дни и седмици ще обезпечат разнообразни телескопи.

За момента не е известно да има метеорит, който да е поел курс към Земята. Но учени са разпознали 27 хиляди метеорита наоколо до нашата планета, от които към 10 хиляди са с диаметър над 140 метра. Сблъсък с метеорит преди към 66 милиона години е най-вероятната причина за измирането на динозаврите, считат учени.

Don't want to miss a thing? Watch the final moments from the on its collision course with asteroid Dimporphos.
— NASA (@NASA)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР