Това коментира в анализ за адв. Михаил Екимджиев и допълва:

...
Това коментира в анализ за адв. Михаил Екимджиев и допълва:
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Ако обещаното не бъде изпълнено, хората ще си вземат властта от Кирил и Асен без да питат „Кой?“

Това разяснява в разбор за адв. Михаил Екимджиев и добавя:

„ Първата стъпка от съглашението – „ политическа декларация за оставката на основния прокурор “ не беше направена. Никой от съдружните сътрудници не сподели за какво. Сякаш новите ръководещи не знаят, че това съглашение не е бюрократична кондика на партийни централи, а най-важната страна в него са жителите, от чието име политиците се договарят и ръководят “.

По думите му безспорно освобождението на основния прокурор Иван Гешев от служба, което на практика може да стане единствено от нов Висш съдебен съвет, е мъчно, постепенно и нестабилно.

„ За сметка на това, с бързи промени на Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, основният прокурор може краткотрайно да бъде отхвърлен от служба, в случай че против него бъде повдигнато обвиняване. С изменение в Наказателно-процесуален кодекс следствието против магистрати може да бъде предоставено на проверяващи служители на реда, избрани от министъра на вътрешните работи (сега то се организира от следователи). Такава смяна би разрешила обвиняване против Гешев да бъде повдигнато от орган, отвън Прокуратурата и би съдействала за успеваемостта на следствието против магистрати, което в този момент се води от техни сътрудници. Според скорошно решение на Конституционния съд, такова обвиняване не би могло да бъде анулирано от Гешев или от подчинените му прокурори, защото „ никой не може да е стопанин на следствие против себе си “. Без дълго досъдебно произвеждане, основният прокурор може да бъде упрекнат в корист с власт заради нарушение на презумпцията за невиновност, за което наскоро България беше наказана в Страсбург. Установеното от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) нарушаване значи, че той е нарушил и Конституцията, превишавайки процесуалните си права. Паралелна смяна в Закон за съдебната власт може да планува наложително премахване от служба на всеки магистрат, против който е повдигнато обвиняване. Тогава Висш съдебен съвет ще бъде задължен неотложно да в профил Гешев до привършване на следствието против него. Отстраняването предстои на правосъден надзор, което подсигурява правото на отбрана. Елиминирането на Гешев ще бъде символен знак за възобновяване на справедливостта, честността и правовата страна. То би дало сила и оптимистична вероятност за избора на нов Висш съдебен съвет и на нов основен прокурор “, счита Екимджиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР