Това, което установихме през тази година в изследването е, че

...
Това, което установихме през тази година в изследването е, че
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Жените в България не просто са подценени - те се самоподценяват

Това, което установихме през тази година в проучването е, че като цяло двата пола в България не престават да се възприемат неравнопоставено - някой би споделил " нееднакво ", различен би споделил " неравностойно ", някой би споделил " възприемат се друго " техните хипотетични функции, различен би споделил " възприемат се с подценяване на дамите ", съобщи в ефира на " Хоризонт " социологът Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл ", който показа резултатите и изводите от изследване, обвързвано със обществените характерности и  възприемането на половете в България:
Според мен, за жалост, проучването, което и в този момент направихме, демонстрира по редица критерии, че дамите в България са възприемани като по-коректни, с повече човешки и бизнес качества - в това време обаче те не просто са подценени, а и се самоподценяват и явно тяхната роля в обществото заслужава поощряване.  Насърчаване от страна на институциите, тъй като те са тези, които менажират публичния климат.  Погледнете изказванията -  като цяло дамите са по-дисциплинирани от мъжете споделят 75%, по-лоялни  - 69%,  по-некорумпирани.

И към този момент за повторно ние имаме опция да установим, че в очите на българското общество дамата е по-некорумпираният облик и корупцията се свързва преди всичко с мъже  -  освен това, в случай че за другите тествани варианти дамите отговаряха солидарно със своя пол, а  мъжете отговаряха друго - то тук и мъже, и дами дават отговор еднообразно. Мъже и дами споделят " дамите са по-малко корумпирани ".

Разбира се, има едно качество, където женската роля не се възприема толкоз позитивно и това е пестеливостта, пошегува се Първан Симеонов, като разясни:

Казвам го с усмивка, само че малцинство от 48% споделят, че дамите по-пестеливи -  явно клишето, че дамите харчат повече в действителност трайно е пуснало корени./.../  Този отговор в действителност демонстрира невисок % не по принцип, а невисок % спрямо процентите по другите отговори -  тези, които ни споделят: " Жените са по-дисциплинирани, по-всеотдайни по-лоялни, по-сигурно връщат заеми ".  Там чувствителни болшинства споделят: " Да, такива са дамите в България ", а като питаме за пестеливостта, евентуално и с усмивка би трябвало да отбележим, че сякаш обществото ни не е толкоз уверено.

Това проучване е колкото публично самоглеждане, толкоз и източник на усмивка  - за това какви сме, що сме ние българите, разяснява още социолологът и даде  образци:

Оказва се, че никак не страдаме от липса на самочувствие.  За повторно го откриваме в границите на последните две години. Оказа се, че да вземем за пример 68% считат, че биха могли да бъдат или са положителни ръководители, 55% от българите считат, че в работата им се постанова да се подценяват, т.е. счита, че заслужават повече, а болшинство от 59% споделя, че биха били или са положителни бизнесмени.

Това са индикатори, които сочат, че самочувствието ни по никакъв начин не е ниско.  И тук бързам да кажа също  - още веднъж при дамите самомнението е по-ниско, може би това е факсимиле, тъй като в извадката попадат повече мъже, които и съгласно обективните статистически данни имат управителни функционалности. /../ Но във всеки случай женските отговори с по-плахи с мъжките и това в допълнение потвърждава потребността от известно поощряване. 

В умозаключение Първан Симеонов отбелязва, че резултатите от изследването не сочат нещо трагично: Те демонстрират по-скоро останки от една обичайната просвета, която за положително или неприятно към този момент се изживява, означи той. Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР