Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ

...
Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ
Коментари Харесай

Здравният министър освободи директора на УМБАЛ Лозенец заради тежки финансови нарушения

Министърът на опазването на здравето доктор Галя Кондева освободи шефа на УМБАЛ " Лозенец " доктор Христо Стоянов поради нарушавания в болничното заведение, оповестиха от здравното министерство. Мотивът за решението е осъщественият одит в лечебното заведение, който демонстрира редица тежки нарушавания. Констатациите от инспекцията са, че болничното заведение е във влошено финансово положение, като се следи устойчива наклонност за струпване и забележителен растеж на отговорностите в интервала на ръководство на изпълнителния шеф доктор Стоянов.

В края на 2022 година насъбраната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на -39 858 000 лева Година по-късно загубата към този момент е в размер на -71 935 000 лева, а към 31 март т.г. -94 303 000 лева

Към края на 2023 година, според счетоводния баланс на лечебното заведение, отговорностите на сдружението са в общ размер на 25 841 000 лева, което е нарастване с 51,59% по отношение на миналата година. Стойността на отговорностите продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ " Лозенец " има 28 047 000 лева задължения. Най-голям % от тях са към снабдители. Констатирано е и доста струпване на отговорности към личния състав на лечебното заведение.

В същото време изпълнителният шеф позволява разходване на " представително разноски " за сметка на болничното заведение в размер на 78 688,44 лева В хода на инспекцията е открито, че част от тези средства са разходвани за новогодишно празненство.

За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на УМБАЛ " Лозенец " е назначена доктор Олга Мицова – Масларова. Тя е експерт по вътрешни заболявания и кардиология и е част от екипа на Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника на УМБАЛ " Лозенец " от 1991 г до 2023 година В интервала от 2019 година до 2021 година е заместник-председател на Съвета на шефовете на университетската болница. От 2023 година е част от екипа експерти на ДКЦ " Софиямед ". Д-р Мицова ще извършва длъжността шеф до осъществяване на конкурс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР