Това е поредният опит да се потуши общественото напрежение. Така

...
Това е поредният опит да се потуши общественото напрежение. Така
Коментари Харесай

Планински спасители скептични към кугърите линейки

Това е следващият опит да се потуши публичното напрежение.

Така разяснява пред БНР Красимир Стоянов, планинар, инструктор по планинско избавяне и някогашен шеф на Планинската избавителна работа концепцията на държавното управление за преоборудването на военни хеликоптери с здравно съоръжение.

Вчера министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов показа на премиера Бойко Борисов пътна карта, създадена от Министерството на здравеопазването, за здравна евакуация по въздух на потърпевши български жители.

В хода на съвещанието на държавното управление Ангелов рапортува за подхванатите към този момент дейности за пазаруването на един хеликоптер с европейски средства и за обезпечаването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета " Кугър ", благосъстоятелност на Министерството на защитата.

" Според мен казусът е другаде с здравната въздушна помощ у нас. Ние нямаме и до момента ясна визия по какъв начин да се построи тази въздушна система. Тоест ние нямаме резистентен модел за това. Ние бихме подкрепили държавното управление с уменията си за тази цел, само че няма ясна визия дали вертолетите " Кугър " са удачни за такова преоборудване и какъв брой тъкмо ще коства това ", акцентира Стоянов.

По думите ми най-важното е да има дълготрайна тактика за това.

" Нито една страна не си разрешава да преоборудва машини, с цел да прави с тази машина незабавна здравна помощ. От тук насетне е въпрос на финанси и какъв брой ще коства това. Да, в случай че те се преоборудват, ще правят някаква работа, само че това няма да е ежедневната здравна активност и съм скептично надъхан по отношение на ефикасността на работата им ", посочи още Красимир Стоянов.

" Защото ние не знаем какъв брой живот има в тези машини, какъв брой ще коства преоборудването ", сподели още експертът.

По думите на планинския избавител една машина единствено не основава система за въздушна здравна помощ.

" Намерението за закупуване на един медицински хеликоптер е вярно и то би трябвало да се реализира по най-бързия метод ", разяснява тематиката и Захари Алексиев, член на съвета на шефовете на " Хели еър ".

" Друг е въпросът по какъв начин считаме да изградим така наречен система HEMS и аз се колебая, че ние знаем по какъв начин да стане това ", добави Алексиев.

" Първата част на въпроса е здравната страна на тази система, само че вторият детайл е авиационна част, която не е маловажна - по отношение на личния състав, който ще обслужва тази въздушна помощ ", сподели още Алексиев.

" Така че преди всичко би трябвало да се съблюдава нормативната база по тази система и да се следва европейския правилник във връзка с операторите на система HEMS, както и да се съблюдава и БДС стандарта за въздушните коли за спешна помощ. Тогава към този момент ще може да се направи и модел. Словакия е един доста добър образец.

Европейското законодателство предлага системата да се прави от търговски въздушни оператори ", разясни още Захари Алексиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР