Това е политически акт, който няма никакви юридически аргументи. Преследва

...
Това е политически акт, който няма никакви юридически аргументи. Преследва
Коментари Харесай

Според Гешев отстраняването му цели овладяване на съдебната власт

Това е политически акт, който няма никакви юридически причини. Преследва една нелегитимна политическа цел. Тя е обрисувана още на първия лист от ревюто на служебния министър на вътрешните работи, а тя главно е не премахване на основния прокурор, а компрометиране на Висш съдебен съвет, преодоляване на части или на цялата правосъдна власт и нарушение на съществени правила - самостоятелна правосъдна власт, разделяне на управляващите и правова страна.

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев по време на днешното съвещание на Висш съдебен съвет, на което се преглежда по искане на правосъдния министър Янаки Стоилов .
 Христо Иванов не чака Висш съдебен съвет да освободи Гешев, получи поддръжка от Хаджигенов Христо Иванов не чака Висш съдебен съвет да освободи Гешев, получи поддръжка от Хаджигенов
Висш съдебен съвет е органът, който би трябвало да подсигурява независимостта на правосъдната власт. Това съобщи съпредседателят на „ Демократична България&...

" Благодаря на своите сътрудници прокурори, следователи и правосъдни чиновници. Това, което се случва и ще продължи да се случва, е тъкмо тъй като прокуратурата работи и представители на прокуратурата почтено и самоуверено, при съблюдаване на закона направиха дейности по отношение на лица, които в предходни интервали бяха считани за недосегаеми, хора с извънредно огромен финансов запас ", сподели Гешев.

Той назова неистина изказванието, че не се е явил пред Екологичен потенциал. И незабавно по-късно добави: " Моите заместници се явиха, аз не се явих заради аргументи... ". 

Гешев се отбрани и че основният прокурор не управлява прокурорите.

Той разгласи, че доказателствата, събрани със СРС, са очевидни и се разискват в обществената - правосъдната, фаза на процеса. И че те се популяризират в полза на българските жители и правото им да бъдат осведомени, без да изясни за какво тези данни се популяризират от прокуратурата изборно. 

Според Гешев Рашков е обидил правосъдната власт с изказванието си, че заради йерархична взаимозависимост, която господства над свободата на волята им, не извършват пълномощията си по вътрешно разбиране. " Аз съм административен началник на административните ръководители в прокуратурата. И всеки правист го знае ", разгласи Гешев пред съвета.
 Защо е толкоз мъчно да бъде отхвърлен Иван Гешев Защо е толкоз мъчно да бъде отхвърлен Иван Гешев
Правосъдният министър Янаки Стоилов изиска от Висш съдебен съвет да стартира процедура за уволнението на основния прокурор. Въпреки че то е подплатено с...

За нахлуването в президентството Гешев изясни, че постройката и претърсваните нямат функционален имунитет. Освен това имало правосъдно позволение за влизането, което било показано на НСО.

" Някои бъркат самостоятелност с недостижимост, а недосегаеми лица в правовата страна няма. " Това разгласи правосъдният министър Янаки Стоилов при започване на разискването във Висш съдебен съвет на предлагането основният прокурор Иван Гешев да бъде предварително освободен от поста. Искането бе импортирано от Стоилов въз основата на сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. В момента Висшият правосъден съвет заседава по тематиката.



Аргументите на министъра

Преди него приказва самият Янаки Стоилов, който повтори причините от предлагането си - че Гешев прави тежки нарушавания и неизпълнения на служебните отговорности и накърняване на престижа на правосъдната власт.
 Европейска комисия упорства да се свие въздействието на Гешев Европейска комисия упорства да се свие въздействието на Гешев
Европейската комисия ускорява натиска върху България за решение на тежките структурни проблеми с недосегаемостта на основния прокурор, н...

Стоилов цитира разгласяването на данни от досъдебни производства. Правото на прокурора да позволи оповестяване на материалите не са отнася за данните, събрани със СРС, тъй като те се подчиняват на различен режим, изясни министърът. Той загатна обществени изказвания и мнения, които демонстрират пристрастност и преднамереност на Гешев.

" С изказванията си и дейностите си неведнъж нарушава презумпцията за невиновност като по неприемлив метод се възползва от поста си и внушава виновност на голям брой лица по неприключили наказателни каузи ", сподели Стоилов. Според него Гешев злоупотребява с пълномощията на чиновниците от Бюрото по отбрана към основния прокурор. Както и че в несъгласие с правилото на инцидентно систематизиране на делата Гешев е въвел разпределение с резолюция на съответни прокурори в преднамерено основани отдели.

Стоилов цитира и последният отчет на Европейска комисия за върховенството на закона, в който се акцентира голямата власт на основния прокурор в прокуратурата и върху Висш съдебен съвет, както и неналичието на присъди за корупция. Припомни и че Гешев два пъти не се яви в подгрупата на комисията ЛИБЕ на Екологичен потенциал, което също накърнява престижа на българската правосъдна власт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР