Това е историята на втората най-голяма сделка с българска IT

...
Това е историята на втората най-голяма сделка с българска IT
Коментари Харесай

Как „Металика“ станаха инвеститори в българска компания?


Това е историята на втората най-голяма договорка с българска IT компания, само че и историята на едно момче с огромни фантазии. Като дете, първата касета, която Костадин Йорданов си купува е на " Металика ", а като пораства обичаната му група става вложител в компанията му.

„ Винаги съм си представял, че ще се занимавам със програмен продукт. Това е наследено от татко ми, той беше инженер, това му беше пристрастеността, от дребен около него се увлякох. Той влачеше всевъзможни техники у дома. Така ще от дребен имах достъп до разнообразни типове техники “, описа той.

У сещали си сте подценяване по пътя , тъй като сте българи ?

Вече толкоз се глобализира светът, че съвсем няма значение човек къде е роден, в действителност има по-голямо значение къде е учил. Единственото, което се усеща като разлика е, контактите, с които човек разполага. Ако е приключил Станфорд, контактите му са на напълно друго равнище по отношение на Техническия университет.

К ак ви хрумна да извършите стрийминг платформа за бойни спортове ?

Спортовете са доста разумно място, от което да стартираш, тъй като те са един от най-големите мотори във връзка с гледаемостта. Големите спортни събития по света се гледат от десетки и стотици милиони консуматори по света. Така че ние естествено гледахме в бранша на спорта. Избрахме бойните спортове поради бизнес модела, който се употребява в този бранш и по причина, че аз самият съм огромен почитател на бойни спортове и праткувам.

П о пътя на развиването на вашата компания кои бяха основните акционери , които се открояват ?

Един от най-ранните ни вложители, който ни е подкрепял от самото начало, е доста знаково име - Тим Дрейпър - неговият дядо е първият venture capital вложител в Силициевата котловина. Самият Тим Дрейпър е един от най-ранните вложители в компании като Skype, Baidu, Hotmail, Tesla, SpaceX. Страхотно портфолио е построил, и е наша чест да имаме опцията да работим с него.

Наскоро стартъпът, учреден от Костадин Йорданов, беше добит от внушителна интернационална компания, което се трансформира в една от най-големите покупко-продажби в историята на българската стартъп екосистема.

С тигаме до момента , в който TRILLER към този момент придобива вашата компания и музикантите от " Металика " демонстрират интерес към нея ?

През ноември предходната година направихме първото събитие на ТРИАД, което е военен спорт в триъгълен кръг, който е проведен от нашата групам. В него взе участие и Кубрат Пулев, който се би с Франк Миър и направи страхотна победа. Изпълнителите в границите на това събитие бяха " Металика " и по-късно събитието приключи с концерт на " Металика ". Малко по-късно обявихме, че " Металика " влезе като вложител в компанията, те самите съумяха да видят от първа ръка метода, по който работим, качеството на видео продукцията, която вършим, размера на събитията, които организираме.

К олко потрбителя имаше вашата компания преди да бъде добита и в този момент до какъв брой потребителя достигате ?

5 млн. консуматори има компанията сега на придобиване. И несъмнено, доста повече нерегистрирани, ние предоставяме и гратис наличие. Цената на договорката сега не мога да разглася, тъй като като група се приготвяме за излизане на борсата - на NASDAQ - в напълно къси периоди. Това, което мога да кажа, във връзка с договорката, е че е една от огромните и значими покупко-продажби в българската софтуерна промишленост. Доколкото съм осведомен, е втората по величина договорка за продажба на българска IT компания, след тази на " Телерик ".

В ъпрос на време ли е да се запознаете с вашите идоли от " Металика "?

Трябваше да го създадем ноември, само че около пандемията не можах да пътувам. Така че други сътрудници бяха на събитието.

О свен с " Металика " с кого най - евентуално следва занапред да се видите ?

Имаме много сериозен лист от сътрудници, с които сега сме в договаряния, приказвам за големи музикални групи. Сред вложителите на команията, с изключение на " Металика ", са огромни звезди като Snoop Dogg, Lil Wayne, Pitbull, Marshmello, като цяло сме много интегрирани в тази среда.

Работният ден на Костадин Йорданов стартира по обед, тъй като с бизнес сътрудниците му имат 10-часова разлика, само че пък продължава до късно. Разказва, че преди пандемията е прекарвал една трета от времето си в самолети и летища.

К акво нямате в професионален и в персонален проект ?

„ Изключително значимо за нашия последвал напредък от тук нататък е достъпът до по-сериозни капитали, с цел да може по-агресивно да придобиваме наличие и да продължава да пораства платформата. В персонален проект, мъчно е да кажа, че нещо ми липсва - имам семейство, деца, може би свободно време.

Може ли да се прави ус п ешен бизнес в България ?

Абсолютно и виждаме компании, които са на страхотна траектория на растеж, изключително в нашия бранш, тъй че ще забележим идната година доста по-големи покупко-продажби от тази, която успяхме да създадем ние Промяната, която видяхме в средата последните 10 години, е феноменална. Това, което направиха в това число българските капиталови фондове, е ужасно. Преди 10 години нямаше никакъв достъп до финансиране, сега това е напълно друго. Виждаме големи сполучливи компании, тъй че мисля, че България е на доста забавен път и можем да реализираме още доста.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР