Това е една абсолютно рутинна процедура на американското посолство, в

...
Това е една абсолютно рутинна процедура на американското посолство, в
Коментари Харесай

Вигенин: Премиерът трябва да е от ПП, но не Кирил Петков

" Това е една безусловно рутинна процедура на американското посолство, в която отиващият си политически консултант и идващият на негово място се срещат с хората, с които са работили през годините и с които ще работят вероятно в бъдеще. Това са хората, които дават отговор за външната политика в партиите. Чужди посолства не са мястото, където да се разисква българският Министерски съвет. В никакъв случай не бих взел участие в такива заприказва. Гарантирам ви, че това въобще не е било предмет на диалога. Разговаряхме за връзките сред България и Съединени американски щати. Това ни е работата на хора, които се занимаваме с външната политика на нашата партия ", съобщи зам.-председателят на Народно събрание от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в студиото на " Опорни хора ".

Според него третият мандат за сформиране на кабинет би трябвало да бъде връчен или на Българска социалистическа партия, което било по-добрата стъпка, или на Демократична България, тъй като, в случай че се връчи на Има Такъв Народ, това означавало, че мандатът е жертван и отиваме към избори.

Вигенин счита още, че с избора на парламентарна група, на която ще се даде мандатът, президентът ще даде своя знак по какъв начин той вижда развиването на политическата обстановка.

" Имаме упованието, че ще бъде даден на нас, в случай че би трябвало да се направи съществено изпитание за сформиране на държавно управление. От поръчките, които чухме до момента, няма такава решителност, само че тук ще бъде основно решението на " Продължаваме промяната ", защото без техния деен ангажимент по образуване на държавно управление, то такова не може да има. В момента, в случай че сме способни да създадем някои взаимни отстъпки в името на по-голямата цел и разположим добре стъпките си във времето, считам, че можем да създадем едно добре подкрепено в Народното събрание държавно управление, което да извърши задачите, за които сме се събрали ", сподели гостът на Bulgaria ON AIR.

Вигенин не е уверен, че от Демократична България са сложили изискването за експертно държавно управление като изрично условие към останалите партии в обединението. Той счита, че това е тяхно предложение, което неизбежно може да претърпи смяна, защото, в случай че другите партии имат друго мнение, няма по какъв начин те да го наложат.

" Нашият проблем досега в досегашното държавно управление не е присъединяване на политическите водачи. Напротив, то даде повече тежест и легитимност на държавното управление и ние имаме вяра, че това би трябвало да продължи ", твърди заместник-председателят на Народното събрание.

Категоричната позиция на Българска социалистическа партия е, че Кирил Петков не би трябвало още веднъж да е министър-председател и те нямат съображение да преразгледат тази тяхна позиция.

" Това решение беше взето на взаимно съвещание на политическото управление на партията с парламентарната група и по съответен мотив. При който от нас да отиде мандатът, ние сме на мнение, че министър-председателят би трябвало да е от победилия в изборите – " Продължаваме промяната “, само че да не е Кирил Петков ", съобщи Вигенин.

Гостът разяснява и един от проблемите, които нееднократно " Продължаваме промяната " е очертавала, а точно, че те не имат вяра, че Има Такъв Народ подхожда съществено във връзка с битката с корупцията, прекъсването на източването на средства и всичко това, което е завещание от ГЕРБ.

" Тези въпроси можем да ги разясняваме в по-големи елементи и те да се ангажират с тази реализация. Трябва да подобрим и координацията си – нито едно значително значимо решение да не се взема преди да е съветвано в границите на обединението. Можем да отворим също въпроса за самото структуриране на министерството - да няма такова феодализиране, тъй като концепцията, с която взехме решение да компенсираме това със съветници в кабинетите, просто не работи. Трябва да има представител в най-висшето политическо управление ", твърди заместник-председателят на Народно събрание.

Според него от време на време в политиката има единствено един късмет да докажеш, че можеш да реализираш това, за което са ти дали доверие хората.

" Моят зов е да не бързаме с крайните решения, тъй като, когато решението бъде взето, по-късно връщане обратно няма. Затова би трябвало доста деликатно да преценим по какъв начин ще подходим с тази опция, която ни се дава с третия мандат ", счита Вигенин.

Той заключи, че отчитайки това, което се случи в тези месеци, би трябвало да разчитаме по-малко на доверието в задатък. Според него би трябвало да се изискат освен от Има Такъв Народ, само че от всички обединения и от тях самите, ясни задължения за това, което следва.

" Ако подобрим координацията между тях, в случай че успеем по-добронамерено да работим в Народното събрание, аз съм по-скоро оптимист ", съобщи Вигенин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР