Това бедствие сякаш няма край: нови поройни дъждове причиниха отново

...
Това бедствие сякаш няма край: нови поройни дъждове причиниха отново
Коментари Харесай

Горещини, бури, наводнения: над един милион убити по света

Това злополучие като че ли няма край: нови поройни дъждове предизвикаха още веднъж големи вреди в Южна Белгия. Преди десетина дни наводнения предизвикаха гибелта на минимум 36 индивида, в този момент в провинция Намюр още веднъж бяха нанесени големи вреди. В град Динант на река Маас има унищожени къщи, коли и цели пътни прави, доста хора още веднъж са били евакуирани. В Брабант, южно от Брюксел, има земни свличания. Но и на север също има провали – в провинция Антверпен доста къщи са наводнени. За потърпевши и жертви към този момент не се оповестява.

По данни на Световната метеорологична организация (СМО) над един милион души по света са починали в следствие от суши, стихии, наводнения и рисково високи температури през последните пет десетилетия. От 1970-а до 2019-а година засушаванията са лишили живота на 650 000 души, бурите - на 580 000, а наводненията са предизвикали гибелта на 59 хиляди души. От рискови температури са умряли 56 000 души.

Промените в климата изострят ситуацията

От позиция на породените вреди бурите са най-тежката естествена злополука, довела до вреди в размер на 440 милиарда евро. Следват наводненията с вреди от 100 милиарда евро. Най-скъпата естествена злополука от последните 50 години в Европа са били наводненията в Германия през 2002 година – най-много по Елба. Събитията от 2019-а година още не са оценени. Отдавна е ясно, че измененията в климата в допълнение утежняват обстановката, сподели генералният секретар на СМО Петери Талас. В Германия - както се видя от последните събития - както и в другите европейски страни зачестяват поройните дъждове и демонстрират, че нито един земен район не би могъл да бъде пощаден. И неотдавнашните невиждани жеги в Северна Америка също сигурно произтичат от промените в климата.

Нараства рискът от наводнения

„ Поройните превалявания все по-често са признаци за промените в климата ", сподели Талас. „ Атмосферата се затопля от ден на ден и съдържа повече влага, което значи, че когато се разразят стихии, вали повече и рискът от наводнения нараства. "

Автор: Ролф Петер Бройх
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР