Топ климатологът проф. Георги Рачев попари надеждите на скиорите за

...
Топ климатологът проф. Георги Рачев попари надеждите на скиорите за
Коментари Харесай

Проф. Рачев попари скиорите. Жега до Ивановден

Топ климатологът проф. Георги Рачев попари очакванията на скиорите за Нова година на пистите. Необичайно топлото време ще продължи най-малко до Ивановден. В момента над страната ни минава южен циклон, който подвигна температурите до пролетните 15 градуса, тук-там на следващия ден се чакат даже 18.

 „ Времето към коледните и новогодишните празници не е просто топло. То е горещо. Като съпоставяме с Великден – тогава времето е много по-студено, по отношение на дните до Нова година. Това не е нещо извънредно ”, съобщи в изявление за Нова тв професорът. И заяви, че температурите ще останат високи чак до Ивановден. Рядко срещано е да няма температури под 0 градуса, добави той.

Над България сега има един леден фронт, който обаче няма да промени значително обстановката с времето. Това се дължи на високото атмосферно налягане и на влажния въздух, който идва от Атлантическия океан. Когато обаче тази по-голяма мокрота доближи територията на Западните Балкани – тя изчезва.

„ Затова обещахме и сняг на Коледа, само че той падна западно от България. Затова чакаме по-студеният въздух, който ще нахлуе към Нова Година, да донесе захлаждане ”, изясни проф. Рачев. По думите му синоптиците са познали прогнозата за декември, която е била за по-влажно време и превалявания, които да изпълнят язовирите. Около Нова година ни чакат температури към 11 градуса, само че по-късно ще нахлуе по-студен въздух. Той обаче няма да намали живака в термометрите доста. „ Поне до 5-6 януари, няма да има негативни температури ”, безапелационен бе професор Рачев.

По думите му скиорите ще са леко ядосани, защото няма да има толкоз положителни условия за ски поради несъществените превалявания от сняг. Над 1200 метра обаче ще има условия за каране на ски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР