Топ 10 факти за вирусите – въпреки глобалния мащаб на

...
Топ 10 факти за вирусите – въпреки глобалния мащаб на
Коментари Харесай

Топ 10 факти за вирусите – най-странните форми на живот

Топ 10 обстоятелства за вирусите – макар световния мащаб на пандемията Covid-19, към момента има доста неща, които не разбираме по въпроса. Не знаем тъкмо по какъв начин се популяризира, от кое място е пристигнал или какво ще се случи, до момента в който продължава да мутира.

Най-важното е, че не разбираме точната му биология или генезис, макар че това може да не е характерно за този вирус . Вирусите като цяло са извънредно мистериозна и особена форма на живот, която се опитваме да учим от известно време, въпреки и с дребен триумф. Тези загадъчни, а от време на време и страшни обстоятелства за вирусите потвърждават, че те може и да са най-странната форма на живот , открита на Земята. И сигурно ще мине известно време, преди да успеем да разбираем всички секрети към Covid-19.

Но дано в този момент да разгледаме днешната ни ранглиста за топ 10 обстоятелства за вирусите :

10. Вирусите може да са ни дали памет

Паметта постоянно е била една от най-големите загадки на неврологията. Точните биологични процеси, които ни разрешават да съхраняваме и извличаме мемоари, към момента не са вярно разбрани. По принцип не би трябвало да има метод протеините в мозъка да задържат информация за повече от няколко мига, камо ли за цялостен живот.

Ако би трябвало да се има вяра на скорошно изследване, антична вирусна зараза може да е препрограмирала генетичната конструкция на някой от нашите предшественици, с цел да направи тъкмо това. Разбра се, че мистериозният нервозен ген, виновен за нашата памет – Arc – работи тъкмо като някои вируси, в това число HIV ретровируса . Тъй като вирусите (за разлика от други паразитни микроби като бактериите) са склонни да препрограмират ДНК-то на своя гостоприемник, това допуска, че антична вирусна зараза може да ни е предоставила, даже и по нехайство, способността да формираме и извличаме мемоари.

9. Вирусът, за който не знаем нищо

Това, което прави вирусите толкоз загадъчни и смъртоносни е, че знаем обезпокоително малко за това какъв брой типа от тях има по света. Новият ковид е единствено един от многото варианти на коронавируси , открити в дивата природа, тъкмо както испанският грип е мутирала форма на елементарния грипен вирус .

Също по този начин има проблем с вирусите , които са толкоз непознати на науката, че може и да са напълно нови типове, като в допълнение замъгляват родословното си дърво. Вземете Yaravirus – кръстен на митологична бразилска водна кралица – който неотдавна беше открит в Бразилия. Въпреки че знаем, че попада в необятната категория амебални вируси , това е в действителност всичко, което знаем за него. Произходът и гените му са изцяло нови за нас и може просто да се наложи напълно нова подредба, с цел да го пригодим.

8. Вирусите не са механически живи

Повечето хора си показват вируси в същата категория като другите микроби, да вземем за пример бактерии или гъбички. Прочетете повече за тях и ще разберете, че вирусите може би са толкоз разнообразни от другите си микроскопични аналози, колкото и от нас. Всъщност те даже може да не са живи същества.

Вирусите в действителност са единствено снопове биологичен материал, които изискв

Източник: kakda.org

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР