Тонове опасни химикали са складирани на пристанище Бургас без екооценка

...
Тонове опасни химикали са складирани на пристанище Бургас без екооценка
Коментари Харесай

От ДБ алармират: Тонове опасни химикали са складирани на пристанище Бургас

Тонове рискови химикали са складирани на пристанище Бургас без екооценка и в рискова непосредственост до жилищни региони. За това сигнализираха с живо включване във Facebook от морския град депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев и водачът на локалната организация на “Да България” и член на националното управление на партията Димитър Найденов.
Пристанището е концесионирано от предприемача Кирил Домусчиев. В сърцето на Бургас има резервоари за сярна киселина с съдържимост 50 000 тона, в непосредствена непосредственост до тях са 5 баки по хиляда тона всяка за течни горива, изясни Найденов.
Според Мирчев и Найденов, тези рискови товари би трябвало да се разтоварват или във вътрешността в морето, или на доста отдалечени от обитаемоте места точки. “От тук товарите се качват на жп цистерни и се транспортират из цялата страна. Помните какво стана в Хитрино. Представете си, в случай че стане повреда с газ под налягане наоколо до резервоари със сярна киселина и течни горива в центъра на града - каква екологична злополука ще бъде за черноморския район и за Бургас”, сподели Найденов.
Той разяснява още, че от 2017 година шеф на РИОСВ-Бургас е прословутата госпожа, която е подписала разрешението за създаване на подпорния хотел на Алепу, още веднъж без Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като и тогава решили, че подобен не е нужен.
Димитър Найденов уточни още, че в Европа не се отдава на концесия пристанищна инфраструктура, а действия. А поради терористичните закани наклонността в света е пристанищата и тяхната транспортна инфраструктура да остават под държавен надзор.
“Ще подадем сигнали до отрасловите институции и министри и ще държим в течение обществеността за развиването по темата”, сподели депутатът Ивайло Мирчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР