Тонове опасни химикали са складирани на пристанище Бургас без екооценка

...
Тонове опасни химикали са складирани на пристанище Бургас без екооценка
Коментари Харесай

ДБ алармира за тонове опасни химикали на пристанище Бургас

Тонове рискови химикали са складирани на пристанище Бургас без екооценка и в рискова непосредственост до жилищни региони.

За това сигнализираха с живо включване от морския град депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев и водачът на локалната организация на “Да България” и член на националното управление на партията Димитър Найденов, оповестиха от пресофиса на партията.

Пристанището е концесионирано от предприемача Кирил Домусчиев. В сърцето на Бургас има резервоари за сярна киселина с съдържимост 50 000 тона, в непосредствена непосредственост до тях са 5 баки по хиляда тона всяка за течни горива, изясни Найденов.

Според Мирчев и Найденов, тези рискови товари би трябвало да се разтоварват или във вътрешността в морето, или на доста отдалечени от обитаемоте места точки. “От тук товарите се качват на жп цистерни и се транспортират из цялата страна. Помните какво стана в Хитрино. Представете си, в случай че стане повреда с газ под налягане наоколо до резервоари със сярна киселина и течни горива в центъра на града – каква екологична злополука ще бъде за черноморския район и за Бургас”, сподели Найденов.

Той разяснява още, че от 2017 година шеф на РИОСВ-Бургас е прословутата госпожа, която е подписала разрешението за създаване на подпорния хотел на Алепу, още веднъж без Оценка на въздействието върху околната среда, тъй като и тогава решили, че подобен не е нужен.

Димитър Найденов уточни още, че в Европа не се отдава на концесия пристанищна инфраструктура, а действия. А поради терористичните закани наклонността в света е пристанищата и тяхната транспортна инфраструктура да остават под държавен надзор.

“Ще подадем сигнали до отрасловите институции и министри и ще държим в течение обществеността за развиването по темата”, сподели депутатът Ивайло Мирчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР