-->Тон за пренареждане на възнагражденията, които зависят от държавната хазна,

...
-->Тон за пренареждане на възнагражденията, които зависят от държавната хазна,
Коментари Харесай

Режат заплати на директори, вдигат на учители

-->

Тон за пренареждане на възнагражденията, които зависят от държавната хазна, даде финансовият министър Асен Василев. Той разгласи желанието си да освети заплащането на работещите в държавния уред, като чака да предизвика спор за промени в заплащането на служители и началници на държавни компании. " Заплатите са доста неравномерно разпределени - по министерства, по браншове, за разнообразни длъжности в едно и също министерство. Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера ", сподели финансовият министър в изявление за " Дарик ". Според него не е обикновено шеф на държавна болница да взима 40-50 пъти над междинното за болничното заведение. Той даде образец и с членове на бордове на компании, които не са изпълнителни шефове, а взимат от порядъка на 15 000 лева на месец. Василев разяснява още, като цяло не е добре в публичния бранш да получават междинни хонорари с 20% повече от частния. “Има метод тези равнища да се контролират, само че първо би трябвало да бъдат извадени на ярко и оценени “, сподели още финансовият министър.

 Богдан Богданов: Не считам да върша чистки, а оптимизация на процеси в Министерството на стопанската система - Икономика - България - На фокус с Лора Крумова - NOVA Реакцията след думите му не закъсня. В четвъртък станаха ясни резултатите от разбор, осъществен в обществените сдружения, съгласно който някои ръководители получавали над 12 000 лева месечно без значение от финансовото положение, постигнатите резултати и макар множеството установени управнически проблеми. Високи били заплатите освен на управническите фрагменти, само че и на някои чиновници. Затова в министерството на стопанската система и промишлеността, под чиято шапка са множеството държавни предприятия, е решило да усъвършенства изразходването на средствата и поради предоставената опция в Закона за обществените предприятия и Правилника за използване на Закона за обществените предприятия (ППЗПП), ще понижи доста възнагражденията на органите за ръководство и надзор на сдруженията, чиито принципал е министърът на стопанската система и промишлеността.

Освен възнагражденията, ще бъдат лимитирани и сумите за представителните разноски и методите за тяхното разходване, оповестиха от ведомството на Богдан Богданов. В някои от обществените предприятия не престават инспекции и на способените органи. След приключването неотложно ще се подхващат ограничения за премахване на установените нарушавания и излекуване на съответното сдружение, акцентират още от министерството. Програмата по излекуване и преструктуриране на обществените предприятия ще премине през няколко стадия като се чака процесът да завърши до края на 2023 година Първият стадий започва с ограничение на разноските и непозволеното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управническия потенциал в сдруженията. В развой на правене е и обновена бизнес стратегия за интервала 2024-2026 година, както и създаване и въвеждане на система за мониторинг и надзор, се споделя в известието.

 Учители: Или отдалечено, или напущаме! - Образование — Новини Стандарт И до момента в който шефовете на държавни компании треперят, учителите ликуват. Защото техните заплати се усилват с 15%, и то със задна дата – от 1 януари 2023 година. Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение, който подписаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и обществените сътрудници. " По този метод държавното управление подсигурява националния приоритет за поддържане на равнище на учителските заплати от 125% от междинното заплащане в страната ", уточни проф. Цоков.Така с подписания анекс минималната съществена заплата на учителите става 1709 лв.. Такава ще е тя и за всички останали педагогичен експерти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление " Информационни и информационни технологии ", логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по тип спорт в учебните заведения и детските градини. Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лева, а за основните учители и основните възпитатели - 1831 лева Директорите ще получават минимум 2082 лева главно заплащане, а заместник-директорите - 1926 лева За нарастването на заплатите на педагозите са обезпечени 524 млн. лева от държавния бюджет.

Но незабавно глас надигнаха и преподавателите във висшите учебни заведения. За не по-малко от 1880 лева минимална месечна работна заплата за най-ниската академична служба в държавните вузове упорстват от Националният браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета " (ВОН-КНСБ), Съветът на ректорите, Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) и Синдикат „ Висше обучение “ към КТ „ Подкрепа “. Организациите са изпратили писмо с настояванията си до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, оповестява ръководителят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева. По думите й изпратеният документ е в отговор на писмо от министъра до обществените сътрудници. Друго искане на организациите е за нарастване на размера на стипендиите на студентите. Към момента минималната е 85 лева, а оптималната – 180 лева В писмото си до министъра обществените сътрудници упорстват те да бъдат увеличени до надлежно 120 и 200 лева.„ Не одобряваме дискриминационния метод на държавното управление, тъй като  увеличението на заплати  за учителите е от месец януари 2023 година, за университетския състав от месец август, а за стипендиите на учащите - от 1 юли, които за държавните висши учебни заведения действително ще са от месец септември или месец октомври т.г. “, написа в писмото до министъра.Синдикатите, ректорите и студентските препоръки пишат още, че не одобряват обстоятелството, че с повишаването на брутния вътрешен артикул, средствата за обучение, включително за висше обучение и просвета, понижават от 4,5 % на 4,1 %. Това е на фона на оповестеното от държавното управление, че образованието е народен приоритет, пишат още организациите.  

С влизането в действие на бюджета за 2023 година от 1 август се подвигнаха заплатите в още няколко бранша:

•    10% нарастване на главните заплати на личния състав в системата на Министерството на вътрешните работи, считано от 1 август 2023 година, както и за в допълнение нарастване със 100 лева на главните хонорари за някои длъжности, в това число за други заплащания за личния състав. Отпуснати са 150 000 000 лв..

•    Увеличаване на възнагражденията на личния състав в Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) - планувани 5 700 000 лева. 

•    За Държавната организация „ Технически интервенции “  – 3,7 млн. лева, 

•    Близо 11.5 млн. лв. са заделени за нарастване на заплатите в правораздаването и по тъкмо за надзирателите в затвори и основна дирекция „ Охрана “.

•    За нарастване на възнагражденията на личния състав в системата на Министерството на здравеопазването - за Центровете за незабавна здравна помощ и за Регионалните здравни инспекции, считано от 1 август 2023 година, и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за личния състав  - 30 000 000 лв..

•    Ще бъде провиснал спомагателен трансфер по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2023 година в размер на 7 830 000 лева за нарастване на възнагражденията на личния състав в Националния застрахователен институт (НОИ), считано от 1 август 2023 година

•    8 млн. лв. са заделени за нарастване на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по сигурност на храните.

•     1,5 млн. лв. са заделени за по-високи заплати в БНР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР