Толкова много имена минават през живота на човек. Всички тези

...
Толкова много имена минават през живота на човек. Всички тези
Коментари Харесай

"Червеният тефтер" от София Лундберг

Толкова доста имена минават през живота на човек. Всички тези имена, които се появяват, а след това изчезват. Които разрушават сърцето ни и ни карат да плачем. Които ни стават любовници или врагове. Понякога раззеленявам бележника си. Той се трансформира в нещо като карта на живота ми.

Малката Дорис получава от татко си бележник с червени кожени корици. В него тя записва всички хора, които са трансформирали живота й. От слугуването в богаташка къща, през стилния подиум в Париж, ужаса на Втората международна война, самотата в Ню Йорк, любовта й с Алан. Днес тя е на 96 години и живее сама в Стокхолм.

Повечето имена в бележника са зачеркнати: напуснали са живота й. Най-голяма наслада й носят позвъняванията на племенницата й Джени. Един ден Дорис стартира да записва историите от пъстрото си минало. Така ще успее да показа с Джени най-съкровеното си – спомените.



Отзиви

В навечерието на 14 февруари на българския хартиен пазар ще бъде оповестен романът „ Червеният бележник “ от София Лундберг. Самият Фредрик Бакман дефинира книгата като история, написана с обич и разказана с наслада.

Почти незабавно след излизането си романът подрежда Лундберг измежду най-популярните модерни шведски писатели и печели възторжени мнения от критици, читатели и създатели.

„ Червеният бележник “ е любовно писмо до човешкото сърце. Събуждаща деликатност и състрадание, Лундберг е основала повече от разказ – основала е прозорец към душата.
Алисън Ричман

История, изпълнена с топлота и деликатност, разказ за живота, спомените, силата на любовта и другарството.
Катарина Бивалд

Прекрасен дебютен разказ. Историята за живота на Дорис е разказана с доста обич и е изпълнена с топлина и съчувствие.
Ян-Филип Зендкер, създател на „ Да чуеш ритъма на сърцето “

Историята на Дорис е магнетична, а нейната мощна персона и мъдри думи ще завоюват безчет фенове на романа.
Пъблишърс Уикли

София Лундберг е работила като публицист и редактор на списание. Дебютният й разказ „ Червеният бележник “ се трансформира в международна сензация. Критиците правят оценка високо умеенето на Лундберг да води читателите на странствуване през времето и пространството, любовта и загубата, и дефинират писателката като блестяща нова звезда в скандинавската литература.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР