Тол таксите за товарни камиони в България ще бъдат повишени.

...
Тол таксите за товарни камиони в България ще бъдат повишени.
Коментари Харесай

Тол таксите поскъпват, винетките - не

Тол таксите за товарни камиони в България ще бъдат нараснали. В момента те са несъизмерими с тези в останалите страни, съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

" Трябва да се върви към повишение на таксите за тежкотоварните коли, които са алегорични в България за разлика от нашите съседи и другите страни в Европейски Съюз ", изясни министър Караджов.

Приходите от тировете, които разрушават най-вече пътищата у нас и замърсяват околната среда, са двойно по-ниски от електронните винетки за леките коли. " Ще диря поддръжка, че замисълът на промяната на тол е точно товарните транспорти да заплащат повече в сравнение с колите ", акцентира Караджов.

" Ниските такси са в ущърб на нас като страна и общество, тъй като всички имаме потребност от тези пари, с които да се поддържа високо качеството на пътя ", изясни районният министър.
Тол системата ще включва и второкласните пътищa

Обхватът на тол системата би трябвало да се разшири и в нея да бъдат включени и второкласните пътища, счита Караджов. Той даде образец с камион, който влиза в България през Русе, пътува до Силистра и се връща, за което не заплаща нищо, защото за този сектор няма тол рамки.

Какви ще са новите размери на таксите и от по кое време ще влязат в действие ще бъде решено след договаряния с транспортния отрасъл. " Второто тримесечие на идната година ми се коства една рационална дата за това ", предвижда Караджов.

Винетките за леките коли няма да нарастват следващата година, разгласи още Караджов. 753 000 годишни електронни винетки изтичат през януари и февруари.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР