Току-що получих обаждане от моя търговец. в момента лолата ми

...
Току-що получих обаждане от моя търговец. в момента лолата ми
Коментари Харесай

Как товарен кораб с коли за милиони изгоря насред Атлантическия океан

„ Току-що получих позвъняване от моя търговец. сега лолата ми се носи посред океана, евентуално и гори “. Това написа консуматор в Twitter, чийто автомобил се намира в епицентъра на пожар на борда на кораба Felicity Ace.

Инцидентът се случва в сряда, откакто на борда на товарния кораб се развихря огън - той бързо се популяризира и принуждава екипажа да напусне кораба. Екипажът е евакуиран и незасегнат, само че горящият Felicity Ace и хилядите първокласни коли са оставени в средата на Атлантическия океан.

I just got the call from my dealer. My car is now adrift, possibly on fire, in the middle of the ocean.
— Matt " I Park Cars " Farah (@TheSmokingTire)
По последна информация, корабът се намира южно от Азорските острови и към момента продължава да гори, като се отдалечава от ден на ден от сушата. Вчера два огромни влекача с противопожарно съоръжение са пристигнали на място в опит да охладят температурата на борда. Допълнителен избавителен транспортен съд се чака да дойде от Ротердам до края на седмицата, с цел да помогне да се овладеят вредите.

Товарният транспортен съд е превозвал близо 4 хиляди първокласни коли, измежду които модели на Porsche, Volkswagen, Audi, Bentley и Lamborghini. Според застрахователни специалисти общата стойност на товара е към 300 млн. евро.

По данни на „ Блумбърг “ - на кораба е имало 3965 транспортни средства, измежду които към 1100 " Порше " и 189 " Бентли ". Корабът, благосъстоятелност на японската компания Mitsui OSK Lines (MOL), е плавал от Емден, Германия до Дейвисвил, Роуд Айлънд (САЩ), само че не е съумял да доближи крайната си дестинация.

Thousands of luxury cars catch fire on a cargo ship in Atlantic Ocean
— Archaeological News, Paranormal, Space and UFO (@nevadaknight67)
Според Йорг Асмусен, основен управител на Германската застрахователна асоциация, опустошителните пожари по товарните кораби не престават, по тази причина са нужни по-добри противопожарни системи. „ Със артикули на стойност до 500 млн. евро на борда, би трябвало да се влага допълнително ограничения за сигурност за такива кораби “, споделя Асмусен.

Очаква се пожарни екипи и техници да се качат на плавателния съд в опит да го приготвят за евакуиране към Европа или Бахамите. Причината за стихването на огъня обаче най-вероятно е обстоятелството, че към този момент не е останало нищо за изгаряне на борда, счита чиновник на най-близкото пристанище. Пожарът припомня на случая от 2018 година, когато товарният транспортен съд с коли Sincerity Ace се възпламени посред Тихия океан. Петима членове на екипажа починаха, а корабът беше изтеглен назад в Япония.

Пожарът на борда на Felicity Ace не може да бъде елементарно сподавен заради риска от по-голямо замърсяване на океана, защото има опасения, че токсични субстанции могат да бъдат отмити в морето. Друга опция за оправянето с пожара е съществуването на повече въглероден диоксид на борда, само че това зависи най-вече от метеорологичните условия и океанските води.

Причината за произшествието към момента не е ясна. Някои експерти обаче подозират, че огънят се е увеличен поради съществуването на акумулатори в електрическите транспортни средства, намиращи се на борда. Това са литиево-йонни акумулатори, които при случай могат да се възпламенят, да отделят рискови газове и даже да експлодират при задоволително висока температура. Ако бъдат взривени, те могат да доведат до изключително рискови последици. Най-често се възпламеняват при погрешно произвеждане или щета. Дали точно батериите са разраснали пожара на Felicity Ace обаче, занапред ще се проверява.

Инцидентът идва в несъответствуващ миг за международните производители на коли, които се намират в средата на две рецесии. Едната е във веригата на доставки, другата - в световния недостиг на чипове. Те водят до закъснение на производството и търговията на нови коли. Автомобилната промишленост дава отговор за към 3% от международната стопанска система, а в страни като Германия, Япония и Южна Корея процентът е доста по-висок.

Забавянето при доставките на нови коли съставлява и риск от загуба на доверието на потребителите. Новината за сходен вид случай може да повлияе и на пазарните цени на активите на нови коли.

Засега не са открити източници на замърсяване, само че такива опасения има, защото корабът е пренасял огромни количества гориво на борда си, както и батерии за коли. В момента няма доказано приключване на масло от кораба, а португалските морски управляващи наблюдават обстановката в региона.

Това е следващият случай на пожар в открити води. Миналата седмица избухна огън на борда на италианския ферибот „ Юрофери Олимпия “, на който са пътували 239 пасажери и 51 души екипаж. Голяма част от пасажерите бяха евакуирани, само че сега към момента се търсят 10 души, от които 7 са български жители.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР