Точно в 2:40 ч. на авиобаза Враждебна кацна първият ни

...
Точно в 2:40 ч. на авиобаза Враждебна кацна първият ни
Коментари Харесай

Пристигна първият ни медицински хеликоптер

Точно в 2:40 ч. на авиобаза " Враждебна " кацна първият ни медицински хеликоптер.

Хеликоптерът дойде от Италия.

Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж, само че с български представители на борда. Машината е създадена от компания „ Леонардо “ и е добита с европейско финансиране.



Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер.

По данни на министъра на превоза Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „ Света Анна “ в София, МБАЛ „ Уни Хоспитал “ - Панагюрище и УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна. 



Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха и своите бревети – свидетелства за летателна дееспособност. Те им бяха връчени персонално от министър-председателя Николай Денков на гала през декември. 

В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования. През февруари се чака машината към този момент да взе участие в действителни избавителни задачи.



Хеликоптерът за здравна помощ по въздуха ще бъде публично показан на авиобаза " Враждебна " и на 2 февруари, петък.

Тогава ще участват министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов и други публични лица. 



 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР