Точно преди 14 години избухна конфликта в Южна Осетия -

...
Точно преди 14 години избухна конфликта в Южна Осетия -
Коментари Харесай

Медведев е убеден в правилността на решението за изпращане на войски в Украйна

Точно преди 14 години избухна спора в Южна Осетия - следена от проруски сепаратисти " самостоятелна република " в Грузия откакто тогавашният съветски президент Дмитрий Медведев стартира война в Грузия. Резултатът беше военното проваляне на държавното управление на Михаил Саакашвили и признаването от Русия на независимостта на следените от сепаратисти " републики " в Грузия - Абхазия и Южна Осетия. По мотив годишнината от събитията от 2008 година Медведев, който в този момент заема поста заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, отговори на въпроси на ТАСС за ролята на Запада в тази история и за връзката сред събитията в Грузия и Украйна , за отношението към взетите тогава от него решения и дали Грузия може да се опита да си отмъсти в актуалната конюнктура.

Представяме късото изявление без редакторска интервенция.

ТАСС : " Грузинската експанзия от 2008 година и украинският спор част от една и съща верига ли са? Дали всичко това е част от един и същи геополитически развой, иницииран от Запада?

Д. М. : Без никакво подозрение. Това е обединен развой и общ проект, ориентиран против Русия . Той се показва в желанието на Запада, на първо място на Съединени американски щати и други англосаксонски страни, да разклатят обстановката у нас. Как? Чрез съседи, в непосредствена непосредственост до границите на Русия. Американците бяха цинично ангажирани с образованието на грузинските въоръжени сили, като вложиха доста пари в този развой. Там бяха изпратени огромен брой инструктори, с цел да обучат грузинската войска. Бяха напомпани с оръжие. Всъщност те просто тласкаха Саакашвили да отприщи експанзия против мирното население на Южна Осетия и съветските миротворци. Вместо да го убеждават да търси спокойно решение на комплицирания междуетнически спор, назрял там. И той беше прелъстен... "

Спомням си по какъв начин под въздействието на американците позицията му за спокойно споразумяване през лятото на 2008 година се промени: от показно предпочитание да търси способи за решение на казуса до спиране на контактите. От края на юли същата година той спря да комуникира изцяло. По негова виновност беше осуетен сложният, непрестанно блокиран развой на разрешаване на спора, в който посредничиха интернационалните организации. На всички стадии от договарянията Русия прикани да не се употребява мощ, обърна се към грузинската страна с оферти за подписване на нужните съглашения с Абхазия и Южна Осетия. Тези начинания, за жалост, бяха подценени от формален Тбилиси, НАТО, който стоеше зад него и даже от Организация на обединените нации.

Същата провокативна, да си признаем, незаконна политика на Съединени американски щати нападателно се организира и в Украйна . Вярно, с доста по-активна поддръжка от страна на дефинитивно изгубилия самостоятелност Европейски съюз.

Както в тази ситуация с Грузия, американците съзнателно ускориха възприятието за безотговорност в Киев, напомпаха го с оръжие, насърчиха убийството на цивилни в Донбас.

И в този момент не престават да се упражняват с Украйна, ориста на която безусловно не ги интересува. Целта е същата - да се унищожи Русия. Това е първопричината за извънредно нападателния, русофобски геополитически развой, иницииран от Запада.

Нашият отговор е корав, само че деликатно премислен. Русия организира специфична военна интервенция в Украйна и ще реализира мир при нашите условия. Именно по нашите , за това би трябвало да се приказва непосредствено. А не по тези (условия-бел.ред.), които се пробват да ни натрапят някогашните " сътрудници " в интернационалната общественост, жадуващи за военното проваляне на Русия. Ние имаме свои национални ползи и ще ги подсигуряваме с всички налични средства .

ТАСС : През 2008 година Русия незабавно отговори на грузинската офанзива против Цхинвали, макар че дотогава признаваше Южна Осетия за част от Грузия. През 2014 година, когато Украйна стартира интервенция против Донбас, Русия участваше в политическото споразумяване, Минския развой, само че не влезе в спора до 2022 година От висотата на днешния опит можете ли да кажете кое е по-добре - дългите договаряния или бързата реакция?

Д. М. : Ако има опция казусът да се реши спокойно, на масата на договарянията, това би трябвало да стане. Но когато няма излаз, би трябвало да се реагира със мощ . За страдание, както в Грузия, по този начин и в Украйна, управляващите на тези страни не оставиха избор на Русия, нарушавайки процесите на политическо споразумяване на тези спорове. И умишлено отидохме към военна интервенция.

Нито тогава, нито в този момент не съм се съмнявал и не се колебая в правилността на решението си да потуша въоръжената експанзия и да въведа съветски войски на територията на Южна Осетия. Грузинските войски жестоко нарушиха интернационалното право и мандатите, които международната общественост даде на Русия като сътрудник в мирното споразумяване. Те откриха огън по хора, доста от които имаха съветско поданство.

Атаката против Цхинвали и други селища на тази република стартира ненадейно и подло - с артилерийски удари по жилищни здания и цивилни уреди. По лечебни заведения и учебни заведения. По съветските миротворци. По този метод следеният от Вашингтон марионетен режим реши да наложи на Южна Осетия своето схващане за " народна власт " и " хуманизъм ". И принудително да я върне в Грузия с цената на унищожаването на цялостен един народ. Разбира се, бяхме длъжни да отговорим. Не можехме просто да избършем сълзите си и да наведем глави пред кървавия простак, хвърляйки го против измъчените хора .

Фактът, че постъпихме вярно, се удостовери от целия следващ ход на събитията . Включително и безславния неуспех на нападателните доктрини, които жалкият им водач се опита да приложи на процедура с подобен самоувереност и напън. След малко време той беше отритнат от личния си народ . Той обаче не се забави и с наслада се продаде на " оранжевите " фигури в Украйна. Плодовете на тяхната русофобска политика виждаме през днешния ден в тази страна.

Опитите да станеш оперетен деспот за сметка на крайния шовинизъм постоянно приключват по този метод. Това си коства да се научи за другите последователи на Зеленски, които са толкоз ревниво подкрепяни от западния свят за егоистични цели, доста надалеч от демокрацията и хуманизма. На съвестта на сегашните управляващи на Малорусия (така той назовава Украйна-бел.ред.) е окончателното погребение на Минските съглашения и гибелта на голям брой цивилни в Донбас. Рано или късно те ще би трябвало да дават отговор за това.

ТАСС : Какъв щеше да е светът в този момент, в случай че Русия не се беше намесила в спора през 2008 година? Грузия щеше ли към този момент да е в НАТО? А Украйна? Щеше ли да бъде допустимо връщането на Крим през 2014 година? Предполагате ли, че Грузия, употребявайки момента, някой ден още веднъж ще се опита да си върне контрола над Южна Осетия и Абхазия ?

Д. М.: Русия нямаше по какъв начин да не се намеси в този спор. Ставаше дума за отбрана на жителите на страната ни, които живеят в Абхазия и Южна Осетия. Защитавайки ги от експанзията на Саакашвили, получихме най-важното - мир. Затова фантазиите в условно наклонение на тематика " какво би станало, в случай че не го бяхме създали " считам за безсмислени. Същото важи и за Крим, когато беше взето единственото допустимо решение на президента на Русия полуостровът да бъде върнат на страната ни. Подкрепен, подсещам, от голямото болшинство от своите поданици в строго сходство с интернационалното право. Ние направихме всичко вярно: помогнахме на хората и укрепихме нашата татковина - Русия.

Що се отнася до НАТО, неговото безмилостно предпочитание да се разшири по границите на Русия, сходно на раков израстък, се трансформира в световен проблем . Това тормози всички рационални хора. Дори такива известни рок музиканти като Роджър Уотърс от Pink Floyd го осъждат. Но в управлението на Алианса, въпреки и атавистини доктринери, не са цялостни идиоти. Те схващат, че им излиза по-скъпо да мъкнат върху себе си толкоз занемарени страни, още повече, че са в териториален спор с Русия, като Украйна или Грузия. Разходите ще бъдат големи. Затова Алиансът прави почтени физиономии и лицемерни изказвания, че, съгласно тях, " нашата политика на отворени порти към тези страни остава непроменена ". По всевъзможен вероятен метод те се кланят и акцентират партньорството си с тях. С други думи лъжат като кучета. И наподобява, че даже един небръснат човек със зелена тениска от Киев спря да има вяра на тези обещания. Смятам, че Украйна и Грузия няма да видят участие нито в НАТО, нито в Европейския съюз, в който може да се влезе единствено през тясната портичка на Северноатлантическия алианс.

Що се отнася до възможна нова експанзия на Грузия против отделилите се от нея територии, това е невероятно . За нас през днешния ден Абхазия и Южна Осетия са самостоятелни страни, с които сме построили другарски връзки и където се намират наши военни бази . И сегашните управляващи на Грузия добре схващат това. Те няма още веднъж да ревизират шанса си и да влизат в борба с такава мощ като Русия.

Източник: ТАСС / News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР