Точна радиовъглеродна датировка на останки от мегафауната на Северна и

...
Точна радиовъглеродна датировка на останки от мегафауната на Северна и
Коментари Харесай

Предците на индианците унищожили мастодонтите

Точна радиовъглеродна датировка на остатъци от мегафауната на Северна и Южна Америка помогнала на учените да потвърдят, че за измирането на мастодонтите, гигантските ленивци и други огромни животни са били отговорни предците на индианците, заселили Новия свят преди 15–16 хиляди години.

Това излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

„ Тежкото екологично задължение, което са носили със себе си праисторическите популации от хора, става все по-очевидно за нас с помощта на откриването на голям брой екологични знаци, несвързани с археологическите артефакти.

Древните човешки общества по коренен метод са нарушавали работата на екосистемите с десетки, а не със стотици хиляди години “, споделят Тод Съровел (Todd Surovell) и сътрудниците му от университета на Уайоминг в Ларами (САЩ).

Съровел и сие решили да обвинят индианските предшественици в измирането на мегафауната на Северна и Южна Америка, като пресметнали точните дати на измирането на разнообразни типове от мегафауната на Аляска, в централната част на Съединени американски щати, Мексико, Централна Америка, Амазония и южния завършек на Новия свят.

Повторната датировка на фосилите посочила две неща – първо, учените разкрили самобитна вълнà на измирането, която с времето се движила от север на юг. Второ, тази вълнà огледално отразявала разпространяването на хората по Новия свят – тя достигнала незасегнати още ъгълчета на Северна и Южна Америка 600–800 години откакто там проникнали първите индианци.

Например в Аляска, където хората проникнали на първо време, мастодонтите, конете и други представители на мегафауната изчезнали преди към 15 000–13 300 години, в Централна Северна Америка – преди 13 300–12 900 години, и преди 12 600 години – в Южна Америка. Всичко това подхожда на времето, в което индианците проникнали на новите за тях територии.

Както признават самите учени, тяхната концепция, за първи път изразена още през 70-те години на предишния век от известния палеонтолог Пол Мартин, несъмнено ще стане предмет на рецензия от други палеонтолози, които още преди 40 години се присмели на концепцията на Мартин.

И въпреки всичко, отчитайки насъбраните свидетелства за виновността на индивида в измирането на мамутите в Сибир и „ безспорния “ темперамент на датировките, Съровел се надява, че този път концепцията ще бъде възприета по-сериозно.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР