Тиквата съдържа уникален витаминно-минерален комплекс - много витамин РР, ретинол,

...
Тиквата съдържа уникален витаминно-минерален комплекс - много витамин РР, ретинол,
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото, ако ядем тиква всеки ден?

Тиквата съдържа неповторим витаминно-минерален комплекс - доста витамин РР, ретинол, аскорбинова киселина, пиридоксин, фолиева киселина, рибофлавин, витамин В5, тиамин, токоферол, витамин К, бета-каротин. В нея има голям брой скъпи минерални съединения: фосфор, флуор, калий, хлор, калций, желязо, магнезий, йод, натрий. Като цяло, тя се смята за диетичен зарзават.

В 100 г тиква има единствено 23 kкал, 88% от състава ѝ е вода. Редовната ѝ консумация предотвратява затлъстяването и спомага отслабването. Тиквата не предизвиква отичане на корема или формиране на газове, тъй че може да се яде всеки ден.

Това е зарзават номер едно в битката с атеросклерозата. Пулпата и семената усъвършенстват състава на кръвта, еластичността на съдовите стени, което предотвратява развиването на тромбофлебит и разширени вени. Поради диуретичните си свойства, тиквата е потребна за намаление на кръвното и вътречерепното налягане. Особено варената. Полезна е при холецистит, панкреатит, гастрит.

Тиквата носи неоспорими изгоди за целия организъм, тъй като витамините А и Е в състава ѝ са естествени антиоксиданти, които удължават младостта и отстраняват соли, радионуклеиди, отрови. А заради наличието на витамини от група В, тиквата се смята за същински антидепресант: усъвършенства съня, понижава податливостта на стрес, облекчава безпокойството и раздразнителността. Много е потребна за бързо възобновяване след заболяване или огромна интервенция. Бета-каротинът, разполагаем в този зарзават, усъвършенства зрението. Тиквата е нужна като цяло за общото подсилване на имунитета, изключително по време на сезонни настинки.

Тиквените семки имат позитивен резултат върху здравето на мъжете, като предотвратяват аденом на простатата, простатит, покачват потентността и предизвикват увеличеното произвеждане на сперматозоиди. На децата се дават такива семена за унищожаване на чревни паразити и глисти. Народните лечители употребяват тиквата за лекуване на черния дроб. Факт е, че пектините, желязото, магнезият, калцият, каротеноидите го защищават от хепатит, цироза, хелминтиаза и разрушение на тъканите. Тиквата също се оправя добре със запека, защото има леко слабително деяние.

Тиквеният сок е скъп: богат е на витамини А и Е (съдържа 5 пъти повече от тях, в сравнение с морковите). Следователно, усъвършенства положението на косата, ноктите и има позитивен резултат върху зрението; съдържа витамин D, който е изключително значим за децата - защищава от рахит.

Пациентите с диагноза захарен диабет постоянно се отхвърлят от храни с висок гликемичен показател. За благополучие, тиквата не е от тях. Напротив, натрупва най-малко захариди, предотвратявайки покачването на глюкозата. Зеленчукът съдържа доста минерали и витамини, които улесняват протичането на болестта. Полезните свойства на тиквата за диабетици се дължат и на обстоятелството, че зеленчукът предизвиква отделянето на личен инсулин. Намалява зависимостта от медикаментите.

Тиквата е един от продуктите, които имат най-малък брой противопоказания. Сурова не се предлага да се употребява при захарен диабет, ниска киселинност на стомаха, язва, гастрит и дуоденална патология. Ако постоянно имате чревни колики, целесъобразно е да спрете да ядете тиква въобще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР