Тези видеоклипове не показват намеса на чужди войски в Нигер

...
След военния преврат на 26 юли в Нигер, Икономическата общност
Коментари Харесай

След военния преврат на 26 юли в Нигер, Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) издаде ултиматум, изискващ връщане към конституционния ред. След като ултиматумът изтече вечерта на 6 август, нигерийците се опасяват от неизбежна военна намеса. В този контекст няколко подвеждащи видеоклипа започнаха да циркулират онлайн, в които се твърди, че чуждестранни войски са били изпратени в Нигер – въпреки факта, че няма признаци за военни действия.

Ако имате само минута

Тъй като западноафриканският ултиматум, изискващ връщане на конституционния ред в Нигер под заплаха от използване на „сила“, приключи в неделя през нощта ECOWAS трябва да реши дали да се намеси военно или не. Но няколко фалшиви видеоклипа, споделени онлайн, за които се твърди, че показват, че тази интервенция вече е в ход. Първият видеоклип показва как руски самолет доставя оръжие на хунтата. Но видеото датира от 2006 г. и е заснето в Судан. Второ видео твърди, че показва алжирската армия, разположена в Нигер. Но тези изображения са направени по време на военен парад в Алжир през 2022 г. Други онлайн твърдят, че нигерийската армия е разположила силите си близо до границата с Нигер. Но това е невярно: видеото е заснето преди преврата. Понастоящем няма признаци за предстоящо нападение срещу превратаджиите в Нигер.

Проверката на фактите, в детайли

„Съобщава се, че руски товарен самолет беше забелязан да каца в столицата на Нигер", твърди този акаунт в Twitter, споделяйки видео на бял транспортен самолет, който лети над сгради. Видеото натрупа 39 000 гледания в Twitter и над 4 800 гледания във Facebook от 5 август.

Нигер обаче поиска помощ от руските наемници на Вагнер на 2 август. Според няколко експерти от OSINT (разузнаване с отворен код) екип на Вагнер се очаква или вече е на място, но тяхното присъствие в Нигер все още не е официално потвърдено .

Видео, заснето в Судан през 2006 г.

Но това видео със сигурност не показва руска намеса в Нигер. Извършихме обратно търсене на изображения (щракнете тук, за да разберете как), за да намерим източника. Оригиналното видео показва Илюшин Ил-76, руски военнотранспортен самолет, който лети над столицата на Судан Хартум през 2006 г. Сцената там няма нищо общо с настоящия конфликт в Нигер.

Видео на военен парад в Алжир през 2022 г.

Други сметки твърдят, че алжирската армия вече е изпратила контингент от войници в Нигер като отговор на преврата. Като доказателство те споделят видео на дузина танкове, движещи се бавно по асфалтов път. Видеото, публикувано във Facebook и Twitter на 6 август, има повече от 3000 гледания.

Но отстрани на превозните средства има надпис, който гласи „60 години“ и „Ден на независимостта“ на арабски.

Потърсихме изображения на военния парад в чест на 60-те години независимост на Алжир, който се проведе на 5 юли , 2022 г. на Promenade de Sablettes в Алжир. Това ни позволи да съпоставим няколко характеристики във видеоклиповете, като например електрическа кула и пътен знак, разкриващи мястото, където всъщност е заснето това видео.

Видеото не показва контингент на алжирската армия в Нигер, а военен парад в Алжир през 2022 г. 

На 5 август алжирският външен министър Ахмед Атаф повтори, че Алжир отказва военна намеса в Нигер в момента.

Изображения на нигерийската армия преди преврата

Друго видео, споделено в Twitter от 4 август, показва как нигерийските военновъздушни сили се разполагат на границата между Нигерия и Нигер в подготовка за евентуална намеса. Във видеото могат да се видят най-малко осем военни превозни средства и поне дузина войници, чакащи на опашка на паркинг.

Потърсихме ключовите думи „въздушни сили“ и „Нигерия“ в TikTok и намерихме оригиналното видео, което беше публикувано на 23 юли, три дни преди преврата.

Този канал Tik Tok, който редовно публикува видеоклипове за нигерийската армия, не дава допълнителна информация за контекста на видеото.

Но няма съмнение, че видеото не показва нигерийски войски, разположени в отговор на преврата .

В Нигерия президентът Бола Тинубу поиска разрешение за разполагане на войски в Нигер. Нигерийският сенат обаче отхвърли искането и посъветва президента и други лидери на ECOWAS да потърсят политическо решение на кризата.

Екипът на наблюдателите на FRANCE 24 развенча други примери за невярна информация, която се разпространява след края на войната. преврат в Нигер.

.

Кой е мъжът, заснет да бъде нападнат в Ниамей след държавния преврат в Нигер?

ECOWAS ще се събере на среща на върха в четвъртък в Абуджа, Нигерия през за да обсъдят възможните реакции на преврата в Нигер.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР