Тези местни избори се отличават с почти пълна липса на

...
Тези местни избори се отличават с почти пълна липса на
Коментари Харесай

Хазартно-политическа социология: Да предскажеш следващия кмет по онлайн залог

Тези локални избори се отличават с съвсем цялостна липса на прогнози за реултатите от огромните софиологически организации За сметка на това огромните платформи за онлайн залози оферират на потребителите да тестват предсказанията си на хазарт Това не е нова ниша, само че тази година тя участва в уеб страниците на съвсем всички огромни хазартни компании.
Десет дни преди локалните избори продължава да царува съвсем цялостна социологическа тишина за прогнозите за резултатите от тях. За разлика от 2019 година, когато социологически изследвания на огромните организации имаше малко след началото на акцията, в този момент за настройките на хората към претендентите, даже и в огромните градове, не се знае съвсем нищо.

Но до момента в който социолозите мълчат, онлайн залозите за локалните избори процъфтяват. Още при започване на предизборната акция най-големите
хазартни компании предложиха на играчите разнообразни благоприятни условия да тестват изборните си предсказания - от идващия кмет на редица регионални градове, през изборната интензивност в страната, до броя на общинските съветници от другите партии в столицата. И въпреки при онлайн залозите хората са водени по-скоро от желанието си за парична облага, а не толкоз от политическите си желания, коефициентите на претендентите в разнообразни градове въпреки всичко могат да се преглеждат и като самобитно хазартно социологическо изследване.
Хазартно-политическа социология
С увеличението на размера на
залаганията се разрастват и опциите играчите да тестват шанса си в разнообразни сфери. Измежду дългия лист от спортове, в уеб страниците на някои от най-големите хазартни компании към този момент участва и секция " Политика ". Там потребителите могат да заложат парите си на резултат от самобитен мач за кметското място сред разнообразни политически съперници. Това не е нов пазар за залози, само че локалните избори тази година участват в уеб страниците на съвсем всички от най-големите хазартни компании.
Реклама
" Winbet непрестанно има сходни оферти, свързани с разнообразни събития у нас и в чужбина, да вземем за пример изборите на президент на Съединени американски щати и парламентарните избори във Англия. През годините и различен път сме предложили опция за
залози както за кметските и общински избори, по този начин и за парламентарните избори в България ", разясняват пред " Капитал " от Winbet, в чиято група влиза и Inbet. Сред хазартните марки, които оферират залози за локалните избори са също Bet365 и Betano. На въпроси на " Капитал " за настройките на потребителите към политическите залози и междинните им размери от Winbet дадоха отговор, че информацията е обект на комерсиална загадка.

В платформите за онлайн
залози политическите конфликти оферират " пряк дуел " сред двама претенденти за кмет по градове. Коефициентът най-общо демонстрира кой от тях се чака да има по-висок резултат на изборите на 29 октомври. По-големият коефициент, значи по-голям риск и надлежно по-голяма облага за залагащия, в случай че събитието се случи. Част от критериите за образуването им са броят направени залози, сумите зад тях и несъмнено публичните изяви на претендентите и настройките на хората. Хазартът обаче е комплицирана просвета и оттатък коефициентите значение имат още оптималните възможни суми, броят направени залози и други

Към 18 октомври в дуела за кмет на София Васил Терзиев има четири пъти по-нисък коефициент по отношение на Антон Хекимян в съвсем всяка от платформите, която ги изправя един против различен. Тоест залозите дефинират, че претендентът на ПП-ДБ има по-голям късмет за резултат над този на претендента на ГЕРБ-СДС при първи тур. Няма налична композиция сред някой от тях двамата в дуел против излъчената от Българска социалистическа партия Ваня Григорова. Според залозите за изборната интензивност в Столична община, по-голям късмет и надлежно по-малък коефициент има тя да надвишава 42.5%.

В
хазартен конфликт във Варна актуалният кмет и претендент на ГЕРБ Ивайло Портних има по-голям късмет за по-висок резултат по отношение на излъчения от ПП-ДБ Благомир Коцев на първи тур. Една от най-големите разликите в коефициентите при " пряк дуел " е тази сред сегашния кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов и претендента на самостоятелния и подсилен от Демократична България Димитър Найденов. Според залозите първият има близо 10 пъти по-големи шансове на локалните избори първи тур.
Реклама
Любопитна информация дават и хазартните игри за безапелационен идващ кмет в градовете и разликите сред коефициентите на претендентите. Макар във всички платформи претендентите да са " класирани " сходно, има разлики в коефициентите във всяка от тях. Така да вземем за пример Ваня Григорова резервира третото си място, само че съгласно коефициента й в Bet365 има максимален късмет да бъде кмет на столицата, а в Winbet - минимален. Разликата сред коефициентите на първите трима претенденти в огромните регионални градове са относително идентични във всички платформи. Най-отчетлива разлика обаче има още веднъж в Бургас, където
хазартът дава максимален късмет за нов мандат на сегашния кмет и доста по-малък на всички останали претенденти.
Процъфтяващ бизнес
През последните години хазартният онлайн бизнес в България процъфтява и не е изненада, че опциите за
залози се усилват. Според постъпленията от такси в Национална агенция за приходите през 2021 и 2022 година пазарът е растял с по 50% на година. Това се удостоверява и през рекламния напор във всички канали. Макар директната хазартна реклама да е неразрешена по закон,, с което притеглят и нови консуматори.

Въпреки това данни за размера на хазартния бизнес в България няма. съгласно оценки на хора от бранша един на всеки 10 пълнолетни българи е играл някакъв тип
хазарт, което са към 500 хиляди души. Годишно те генерират няколко милиарда лв. под формата на залози, само че по-голямата част от тези пари се връща назад към играчите.

Политическият онлайн
хазарт е реалност в доста страни и е още един бизнес, който печели от съществуването на доста и чести избори. Въпреки това залозите за политическото бъдеще основават дискусия. Най-често срещаната теза на бранителите е, че играчите се осведомят и научават повече за политическата система, тъй като вършат залозите си на база вести и разбори. Противниците настояват, че това предизвика играчите да гласоподават не по отношение на желанията си, а по отношение на това кой претендент или партия ще им донесе по-голяма облага. А към този момент има и трета страна - когато социологически изследвания липсват, коефициентите могат да дадат визия за настройките на хората. Или най-малко на залагащите такива.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР