Тези дни отново беше осквернен и вандалски омърсен паметникът на

...
Тези дни отново беше осквернен и вандалски омърсен паметникът на
Коментари Харесай

Само България реабилитира фашизма, спрете!

Тези дни още веднъж беше опозорен и вандалски обезчестен паметникът на Съветската войска в нашата столица. За следващ път показахме на света, че успеха над нацизма и фашизма не е наша победа, и че денят на Европа 9 май не е ден на България.

Идейните наследници на тези, които вкараха България във Втората международна война на страната на фашистка Германия, които оповестиха война на Англия и Съединени американски щати, още веднъж шестват по софийските улици. И това става с поддръжката на локалната и централната власт.

Поредният вандалски акт против монумент в центъра на София е индикативен и за качеството на българските правоохранителни и правораздавателни институции.

Цели 30 години след началото на така наречен преход в България има хора, които се пробват да оправдават фашизма и да пренапишат историята. За разлика от Чешката република, където и до през днешния ден колаборационистите на фашисткия режим са презирани и нищо от собствеността им не е реституирано, в България наследниците на тези, които " клаха българския народ, както и турчин не го е клал ", се подвизават като жертви на комунизма и борци за народна власт.

В последните дни с предизборна цел преди локалния избор още веднъж се сложи на дневен ред тематиката за ориста и мястото на паметника.

В Европа има над 4000 мемориала и монументи, отдадени на историческата борба на Съветската войска против хитлерофашизма. В тях са заровени над 2,5 милиона руски воини, взели участие в окончателния погром на хитлеристка Германия. Най-много монументи и гробове на бойци от Червената войска има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - към 60. Паметници и мемориали на Съветската войска има още в Австрия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, към този момент и в България. Колкото и да е необичайно за някои, такива монументи има и в Германия, и Съединени американски щати.

Доморасли политици още веднъж демонстрираха своята неначетеност и с явно популистки тези се пробваха за следващ път да излъжат жителите на София, че паметникът може да бъде отстранен с решения на локалната власт. Паметникът на Съветската войска в София е изключителна обществена държавна благосъстоятелност. Регистриран като подобен директно след построяването му. Той съставлява европейско архитектурно, историческо и военно завещание. И е под гражданско-правната отбрана по Закона за авторското право и смесените права. Демонтирането, частичното или цялостното му пренасяне е под защитата на страната, регламентирано със следните документи:

- Резолюциите на Организация на обединените нации от 2008 и 2009 година за отбрана на паметниците във връзка Втората международна война.

- Европейска културна спогодба от 19.12.1954 година, призната в Париж.

- Европейска харта за архитектурното завещание, призната от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 26.09.1975 година

- Препоръка № 880/1979 година на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за предпазване на европейското културно завещание.

- Конвенция за опазване на архитектурното завещание на Европа от 03.10.1985 година, призната в Гренада.

- Договор за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската Федерация от 04.08.1992 година, подписан от президентите на двете страни.

- Закон за българското авторско право и сродните му права.

Настояваме Столичната община, както и регионалният шеф на София-град да подхващат всички нужни дейности за незабавното разчистване на паметника. Настояваме Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и всички способени органи най-сетне да издирят вандалите, които от време на време оскверняват паметника, и да вземат ограничения за неговата защита в бъдеще.

27.08.2019 година
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР