Тези дни, когато отбелязваме половин век от първото стъпване на

...
Тези дни, когато отбелязваме половин век от първото стъпване на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Индийската мисия Чандраян 2 излетя на път към Луната!

Тези дни, когато означаваме половин век от първото стъпване на човек на Луната, на ход е Индия! Космическата ракета “GSLV – MkIII ” излетя през днешния ден, на 22-ри юли, в 12:13 ч. българско време и сполучливо вкара автоматизираната лунна станция “Чандраян 2 ” в орбита с параметри 169.7 на 45 475 километра. 

След пет повдигания на орбитата, на 13-ти август, 23 дни след началото на задачата, “Чандраян 2 ” ще бъде въведена в нужната траектория към Луната. Седем дни по-късно автоматичната станция ще влезе в окололунна орбита.

Ако всичко мине по проект, на 7-ми септември тежащият 2 379 кг орбитален уред ще се отдели от 1 471-килограмовия спускаем уред с име “Викрам ”. Тогава “Викрам ” ще би трябвало да извърши първото в историята на човечеството кацане в региона на Южния лунен полюс. Околността ще бъде изучавана чрез 27-килограмов луноход с име “Прагиян ”. Очакванията са “Викрам ” и “Прагиян ” да работят в продължение на един лунен ден, т.е. 14 земни денонощия.

В случай че спускането е сполучливо, Индия ще се трансформира в четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, постигнала меко кацане на лунната повърхнина.

Напомням на читателите, че “Чандраян 2 ” е втората задача на страната. Предишната роботизирана експедиция “Чандраян 1 ”, която работеше през 2008-ма година, бе орбитална и на нея беше инсталиран български уред за проучване на галактическа радиация с име “РАДОМ-7 ”. За разлика от “Чандраян 1 ”, на която имаше необятно интернационално присъединяване, “Чандраян 2 ” е съвсем напълно индийска задача. На борда на “Викрам ” има единствено един задграничен теоретичен уред – американски ретрорефлектор. 

Няма спор, че ползата към усвояването на Луната се ускорява. Само през 2019-та година станахме очевидци на три задачи до естествения ни сателит – китайската “Чанг’e 4 ”, която през януари извърши първото в историята на човечеството меко кацане на противоположната страна на Луната, израелската “Берешийт ”, която сполучливо влезе в окололунна орбита, само че не сполучи да кацне, и сега станахме очевидци на изстрелването на  “Чандраян 2 ”. 

Междувременно към Луната не престават да работят три американски орбитални апарата – “Лунар Риконисънс Орбитър ”, Темис-Б ” и “Темис-С ”. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

За повече информация: ISRO

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР