Тениските на Cross & Freckle, наскоро дебютирала модна фирма от

...
Тениските на Cross & Freckle, наскоро дебютирала модна фирма от
Коментари Харесай

Новото начинание на ИИ - да проектира тениски

Тениските на Cross & Freckle, неотдавна дебютирала фешън компания от Ню Йорк, не са нищо фрапантно като мода на пръв взор. Те се продават в черни и бели цветове, приспособени са към унисекс размери и са на непрекъснати цени от $25. Всяка една има малко изображение, изтъкано в памука на тениската. То нормално е обвързвано с ежедневния живот в огромния Ню Йорк – гълъби, части пица, даже мишки от метрото.

Сара МакБрайд, съосновател на марката, съпоставя тениските с хипотетичната съгласно нея „униформа за Ню Йорк през лятото“. Истината е, че МакБрайд не е взела участие в проектирането на им. Нито който и да е от компанията. Те са основани с помощта на невронна мрежа, събрала данни от милиони рисунки на хора и извеждаща като резултат истински изображения, съгласно които да се направи бродерията.

След многочислените арт области, в които изкуственият разсъдък самоуверено настава, наподобява е ред и на модата. Работещите в Cross & Freckle желаят да потвърдят по какъв начин AI може независимо да примеси детайли от остарелия дизайн и да го трансформира в нещо ново. Дори името и логото на компанията е изведено посредством невронна мрежа ( Hipster Business Name Generator ). Също и уеб сайтът ѝ (и част от текста в него) е изработен посредством ИИ.
https://www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/07/lede.mp4
Дизайнът на тениските наподобява на детска драсканица или рисунка на Microsoft Paint. Фактически невронната мрежа е тренирана с резултатите от плана на Гугъл Creative Lab – Quick, Draw! В него потребителите трябваше да нарисуват нещо и компютърът трябваше да познае какво са нарисували. Пол Бланкли е написал кода за енкодера, който изследва изображенията от базата данни на Гугъл. Той разяснява: „Има стотици хиляди рисунки за всяка обособена категория, от всяка страна на света. Накрая получаваме този готин микс от това по какъв начин всеки на земята си показва, че би изглеждал да вземем за пример гълъб, или парче пица.“ МакБрайд добави: „Най-страхотното в генеративния AI е, че той ще изведе няколко разнообразни версии, а ти избираш коя схема на кученце… е подобаваща за тази тениска, или кое хипстърско име е най-случайно налучкано, само че към момента действително звучащо. Така че въпреки всичко има някакъв детайл на селекция от страна на човек.“

Това не първият случай, в който ИИ навлиза в света на модата. Друга компания Glitch, образувана от дипломанти на MIT, научи компютър да проектира рокли. Миналата година актьорът Роби Барат пък показа цяла сбирка за стилната къща Balenciaga, проектирана от изкуствен интелект. Резултатът тогава не беше съвършен, само че потвърждава, че компютрите също могат да се научат на изкуство… и в един миг несъмнено да бъдат по-добри актьори и от нас.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР