Тенденциите в производството на енергия от вода, развитието на сектора

...
Тенденциите в производството на енергия от вода, развитието на сектора
Коментари Харесай

Хидроенергийният сектор в България и Европа се притеснява от натиска и липсата на обективност


Тенденциите в производството на сила от вода, развиването на бранша според новото европейско законодателство и настоящи проблеми, свързани с сполучливото ръководство на огромните уреди в хидроенергийния бранш бяха измежду обсъжданите тематики по време на деветото издание на интернационалния конгрес RENEXPO-INTERHYDRO в Залцбург. Това оповестиха от Сдружение „ Хидроенергия “.

Повече от 60% от възобновимия енергиен микс в България е генериран от Водноелектрическа централа при най-ниска цена за обществото, спрямо останалите ВЕИ технологии, в размер на 74,5 лева./ МВтч. Това заяви пред участниците във форума Боян Кършаков, ръководител на Сдружение „ Хидроенергия “. Той срещна участниците с ролята на хидроенергетиката в България и провокациите, свързани с устойчивото развиване на бранша.

В същото време в България през последните две години се следи преднамерен напън върху законния бизнес на производители на електрическа енергия от вода. Фактите, отнасящи се до употребата на оборудванията се интерпретират манипулативно. В същото време ролята на Водноелектрическа централа за електроенергийната система, както и техните забележителните преимущества са подценявани и доста подценявани.

В тази връзка Сдружение „ Хидроенергия “ в съдействие с сътрудниците си на европейско равнище, в това число Европейската Федерация за Възобновяема Енергия, възнамерява съответни стъпки по отношение на осъществяване на съответни ограничения, отнасящи се до развиването и употребата на Водноелектрическа централа, се споделя в известието.

Както излиза наяве казусът не е единствено български и се свързва както с неточна информация за ВЕЦ-овете, по този начин и заради натиска от екоорганизации.

Липсата на поредна и предвидима регулаторна рамка, което оказва доста отрицателно въздействие, както върху рентабилността на капиталовложенията, по този начин и върху доверието на вложителите бяха измежду главните мнения на представителите на огромните енергийни компании. Участниците споделиха безпокойството си във връзка с необективната оценка и натиска, който получават от представители на екологичните организации. Коментирани бяха и последствията от разпространението на неточна информация за ролята и преимуществата на Водноелектрическа централа, която образува отрицателно публично мнение по тази тематика, оповестяват от Сдружение „ Хидроенергия “.
Според известието по време на Форума са разисквани и съответни взаимни ограничения на европейско равнище, за поощряване на устойчивото развиване на хидроенергетиката, както и популяризирането на смисъла на Водноелектрическа централа.

Ключовото обръщение на Конференцията беше обвързвано с плануваното на Европейско равнище реализиране на световно водачество в региона на силата от ВЕИ, което изостря нуждата от подтик на развиването на чистите технологии. Акцент беше подложен върху приоритизирането на Водноелектрическа централа като най-достъпна, евтина и надеждна технология за произвеждане на възобновима сила, се споделя още в известието.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР