Температурите навън вече достигат онези стойности, отвъд които народът тръгва

...
Температурите навън вече достигат онези стойности, отвъд които народът тръгва
Коментари Харесай

Ревю: Arctic Freezer 33 eSports ONE – скромен, стилен и ефективен



Температурите на открито към този момент доближават тези стойности, оттатък които народът потегля по улиците в ефирни роклички и подчертаващи мускулите тениски. Предвестниците на лятото обаче водят със себе си не толкоз положителни вести за всички геймъри и хардуерни запалянковци, тъй като освен хората имат потребност от климатизация – положителното остаряло PC също би трябвало да „ дишне “ чист въздух, изключително през летните месеци.

Какво по-добро време за един бърз тест на перката и радиатора от Arctic – с гръмкото и самоуверено име Freezer 33 eSports ONE . Това е пакет от нагревател вид кула (tower) и личната разработка на компанията – 120-милиметров вентилатор BioniX с трифазов мотор. Този охладител е съчетаем със сокетите Intel 2066, 201, 115X и AMD AM4 . В нашата тестова система той обдухваше AMD Ryzen 2700X.
Тестова настройка
MSI X470 GAMING M7 AC - предоставена от MSI
AMD Ryzen 7 2700X - предоставени от AMD
Arctic Freezer 33 eSports ONE
Corsair Vengeance RGB 4x8 GB DDR4 3000MHz – предоставени от Corsair
SAPPHIRE NITRO+ Radeon™ RX 580 8GD5 Special Edition
Western Digital WD512Black PCIe NVMe - възложен от Солитрон
Chieftec A-135 Bronze PSU
Windows 10 Pro RS3
HP EliteDisplay E232 1920x1080
Дизайн и окомплектовка
Тестовата численост, която получихме, беше в черно и алено – особено с цел да бъде в звук с цветовете на PCWorld. Радиаторът е солиден и оцветен в черно, а вентилаторът с черно алена багра и хромирано лого на Arctic в центъра на перката.

Закрепването на вентилатора към радиатора се реализира чрез железни скоби, а в комплекта с изключение на монтажните шини, болтовете за другите чипсети и задната планка има включени още две такива скоби, в случай че желаете да си закачите още един вентилатор от другата страна на радиатора. Кабелчето на перката е снабдено с удължител, точно за включването на втори вентилатор, без това да изисква обособен порт.

Монтаж
На доктрина монтажът на сходна система би трябвало да бъде много стандартен и елементарен. При Freezer 33 eSports ONE обаче се натъкнахме на леки усложнения – с цел да бъдат инсталирани шините върху радиатора, вентилаторът би трябвало да бъде свален – просто няма място и достъп за завиване на болтовете при сложена перка.

След решаването на този проблем останалата част от монтажа минава безпрепятствено – монтажните шини имат няколко отвора, които дават отговор на другите позиции на болтовете при другите чипсети. Задната планка за закрепване не е наложителна и ние ползвахме стоковата на дъното. Първоначалните терзания, че дъното може да не издържи хоризонтално поставения нагревател и вентилатор – с общо тегло 670 грама – не се оправдаха. Закрепването е устойчиво и не се виждат деформации по платката от солидното тегло.

Тестови резултати
За да създадем относителен тест в оптимално изолирана среда използвахме боксовия охладител, който идва с AMD Ryzen 2700X и който не е по никакъв начин неприятен самичък по себе си. Wraith Prizm би трябвало да бъде изцяло задоволителен, с цел да не се постанова на потребителите да си пазарят в допълнение изстудяване.

Използвахме вградената в дъното система за клокване на процесора и го тествахме на няколко честоти – 4,1GHz, 4,2GHz и 4,3GHz . Записахме термалните резултати на двата охладителя под товар и тествахме стабилността на системата със стрес тест.

Както можете да видите от резултатите, Freezer 33 eSports ONE несъмнено смъква температурите, въпреки и с към 2 градуса, по отношение на боксовия охладител на AMD. Това разреши да пуснем процесора на 4,350 GHz – което съгласно нас е прага на работа на този чип с въздушно изстудяване. Wraith Prizm се съобщи още на 4,250GHz.

Наличието на по-голяма перка при Freezer 33 също смъква шума доста, спрямо 44-те децибела на боксовото изстудяване. Перката на Arctic е извънредно тиха даже при най-високите обороти – едвам 23 децибела .

Wraith Prizm 4,1GHz
Arctic Freezer 33 4,1GHz

Wraith Prizm 4,2GHz Arctic Freezer 33 4,2GHz

Оценка и финални думи
Дали потребителите ще изберат Arctic Freezer 33 зависи доста от съответната обстановка. При цена от към 50 лв. за комплекта, това е един от по-бюджетните разновидности, които оферират моден дизайн и много безшумна работа . Липсват благинки като LED осветяване и други образни дъвки, само че това не е безусловно минус, изключително за притежателите на непрозрачна кутия. Не всички процесори идват с охладители от ранга на Prism, а даже той е много гръмък и напълно леко по-неефективен от Freezer 33. При по-конвенционалните боксови охладители изборът на Freezer 33 е елементарен и изцяло оневинен.

Плюсове:

+ добра цена
+ 120мм трифазен вентилатор
+ безшумна работа
+ дейно изстудяване

Минуси:

- замайващ монтаж
- тежък
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР