Tемата за манипулацията на общественото мнение е по-актуална от всякога.

...
Tемата за манипулацията на общественото мнение е по-актуална от всякога.
Коментари Харесай

Ноам Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите

Tемата за операцията на публичното мнение е по-актуална от всеки път. Точно за това взехме решение да ви напомним листата с 10 техники за операция посредством медиите, формиран от световноизвестния американския езиковед, есеист и мъдрец Ноам Чомски. 

1. Разсейване
Основният детайл на обществения надзор е похищение на вниманието от значимите за хората въпроси. Това се случва посредством непрестанно засищане на медиите с незначителни известия, изпращани от ръководещия страната политически и стопански кръг. Отвличането на вниманието е основна опция жителите да бъдат лишавани от значими познания в региона на науката, стопанската система, логиката на психиката, невробиологията и кибернетиката.
Постоянното похищение на вниманието на хората от действителните обществени проблеми, прекосяването към тематики, които нямат действително значение подсигурява, че жителите са постоянно заети с нещо и нямат време да мислят.

2. Създаване на проблем и предложение на решението му
Този способ се назовава “проблем-реакция-решение “. Създава се проблем, тип “ситуация ”, която би трябвало да провокира реакция измежду популацията. Тя, сама по себе си, би трябвало да изисква приемане на ограниченията за превъзмогването й. Например, изброяването на възходящо принуждение в градските региони или организирането на кървави офанзиви, които са довели до това жителите да изискват по-строги ограничения за сигурност и политики, ограничаващи гражданските свободи. Или, осланяне на икономическата рецесия, с цел да бъдат нарушавани обществените права и да бъдат съкращавани градските услуги.

3. Процес на последователно налагане
За да наложиш една непопулярна мярка, би трябвало да го правиш последователно – ден след ден, година след година. По този метод са налагани кардинално нови социално-икономически условия (неолиберализма) през 80-те и 90-те години на предишния век.
Намаляването на функционалностите на страната, приватизацията, несигурността, неустойчивостта, всеобщата безработица, заплатите, които към този момент не обезпечават заслужен живот – в случай че всичко това се случи едновременно, най-вероятно ще докара до гражданска война.

4. Отлагане
Друг метод да се прокара непопулярно решение е като то се показа като “болезнено и належащо ” и се реализира сега единодушието на жителите за неговото използване в бъдеще. Много по-лесно е хората да се спогодят с страната и с бизнеса за лица, потърпевши в бъдеще, в сравнение с в сегашното. Първо, тъй като обстановката няма да се случи незабавно. И второ, тъй като хората по целия свят са склонни постоянно да таят наивната вяра, че “утре ще бъде по-добре ” и че жертвите, поискани от тях, ще бъдат избегнати. Това дава опция на жителите повече време да свикнат с концепцията за смяна и смирено да я одобряват, когато му пристигна времето.

5. Третиране на хората като дребни деца
Някои промоционални изяви, предопределени за необятната общност, употребяват такива причини, знаци, думи и звук, сякаш хората начело са деца в учебна възраст със закъснение в развиването, или са душевен заболели лица.
Заради облагата, някой се пробва да заблуди слушателя, употребявайки детски завои на словото. Защо? Ако някой се отнася към индивида, както към дете на не повече от 12 години, има огромна възможност реакцията на индивида да не е сериозна оценка, която е нехарактерната за децата по 12.

6. Фокусиране върху страстите доста повече от предлагането на храна за размисъл
Въздействието на страстта е класическата техника, която се пробва да блокира способността на хората да вършат разумен разбор и, в последна сметка, значително ги лишава от способността на сериозно мислене. Освен това, потреблението на прочувствен фактор разрешава да се отвори вратата на подсъзнанието, с цел да се насложат там мисли, стремежи, страхове, насила или непрекъснат модел на държание.

7. Поддържане на незнание измежду популацията. Култивиране на незначителност
Целта е да се подсигурява, че хората не са в положение да схванат техниките и методите, употребявани, с цел да бъдат следени и да се огъват на непознатата воля. Качеството на образованието за по-ниските пластове на обществото се снижава.Масите са правени небогати и посредствени, тъй че незнанието, което отделя по-ниски от по-високите обществени съсловия, да остане на равнище, което ниските съсловия не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на хората да се възхищават на посредствеността
Въвеждане в популацията на мислене, че е хубаво или вярно да бъдеш малоумен, пошъл и некултурен.

9. Засилване на възприятието за виновност
Внушаване на индивида да има вяра, че единствено той е отговорен за личните си несгоди, които се случват заради неналичието на негови умствени качества, умения или старания. В резултат на това, вместо да се бунтува против икономическата система, човек стартира да се впуска в угодничество, упреква се, причинявайки си меланхолия, което води, наред с други неща, до застой. Без деяние, за всяка гражданска война не може и да иде тирада!

10. Да знаеш за хората повече, в сравнение с те знаят за себе си
През последните 50 години напредъкът в науката докара до образуването на разширяваща се бездна сред знанията на елементарните хора и информацията, която се употребява и се упражнява от ръководещите съсловия.

Благодарение на невробиологията и приложната логика на психиката, “системата ” има на свое разположение задълбочени знания за индивида, както по физиология, по този начин и по логика на психиката. Тя е в положение да научи за елементарния човек повече, в сравнение с той знае за себе си. Това значи, че в множеството случаи системата има по-голяма мощ и повече хора под контрола си.

Инфо: http://www.highviewart.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР