Темата за дефектите в начина на конструиране на ЦИК беше

...
Темата за дефектите в начина на конструиране на ЦИК беше
Коментари Харесай

Сбърканата концепция за ЦИК и нейните решения

Темата за дефектите в метода на конструиране на ЦИК беше подрбно прегледана в обявата, направена по самодейност на Института за развиване на обществената среда. Тук ще прочетете обобщение от нея поради решението на ЦИК да отменим машинното гласоподаване един ден преди изборите, което повдигна съществени подозрения в нейната безпристрастност и до каква степен тя е част от превзетата страна.
Защо Централната изборна комисия (ЦИК) работи като партийна марионетка вместо като самостоятелен орган, който взема решенията си основани на солидни причини и след задълбочено разискване? Защо другите парламентарни партии имат представители в ЦИК, а " Продължаваме промяната ", която е един от водачите в политическия живот, няма нито един? Няма и " Възраждане ". Защо комисията взема явно авансово контрактувани решения, които фундаментално трансформират изискванията, по които се гласоподава на избори, без членовете ѝ да се усещат ангажирани да обяснят това на обществеността?
Реклама
Всички тези въпроси изникнаха с огромна мощ след абсурда с анулацията на машинното гласоподаване от ЦИК в петък вечерта, директно преди първия тур на локалните избори, и неналичието на действителна опция за ефикасен надзор и противопоставяне.

Те имат един главен отговор - съставът и методът на конституиране на Централната изборна комисия е концептуално сгрешен, оттова идват и проблемите в метода на взимане на решенията ѝ. На процедура ЦИК е сякаш самостоятелен орган, само че тя е формирана от членове, препоръчани от парламентарните партии по квоти, избрани съгласно съотношението в Народното събрание. И от този партийно назначен орган се чака за взема самостоятелни и политически необременени решения, които засягат точно възпроизвеждането на партийното присъединяване в ръководството на страната. А това е непостижима задача в български условия. Може би в страни с дългогодишни демократични обичаи сходна задача да е допустима, само че у нас партийното посланичество значи само лост за непозволено въздействие.

Тази тематика обаче не е повдигана нито един път при многочислените законопроекти за промени в Изборния кодекс. Една от главните аргументи е, че пререшаването на метода, по който се конструира ЦИК, не е преференциално на главните парламентарни партии с обичайно политическо наличие, които по изискване имат и най-голяма посланичество в състава на комисията.

По закон ЦИК е самостоятелен държавен орган, само че на процедура комисията е формирана от партийни номинации в същото съответствие, което имат между тях партиите и обединенията в Народното събрание все още на съставянето на ЦИК. Макар че те се назначават с декрет на президента, на практика съставът на комисията зависи напълно от парламентарно показаните партии и обединения, доколкото президентът е привързан от номинациите, които те вършат - законът не планува опция президентът да назначи за член на комисията човек, който не е бил препоръчан от парламентарна мощ.
Реклама
Същевременно членовете на комисията се назначават с петгодишен мандат, който не се приключва при смяна на партийната доминация в Народното събрание - след избори. Мандатът на ЦИК и на Народното събрание не съответствува, а изключително при актуалната обстановка на няколко поредни кратковременни Народното събрание, условието за съблюдаване на политическото съответствие е на практика допустимо само все още на конституиране на ЦИК. Така законът официално е спазен, само че е лишен от смисъл, тъй като съставът на ЦИК е несъответстващ предвид на политическото посланичество през цялото времетраене на мандата.

В сегашния състав на ЦИК, назначен през май 2021 година и който отразява партийното посланичество към оня миг, има четирима представители на ГЕРБ, по трима на " ИТН " и Българска социалистическа партия, по двама на " Демократична България " и Движение за права и свободи и един представител на " Изправи се! Мутри вън! " - зам.-председателката Росица Матева. Председателката на комисията Камелия Нейкова пък е номинация на Има Такъв Народ.

Същевременно в настоящия състав на ЦИК няма нито един представител на " Продължаваме промяната ", която беше основана през есента на 2021 година Няма представител и на " Възраждане ", която през май 2021 година нямаше парламентарно посланичество.

Този модел на образуване на ЦИК не е съответен при основаването на непрекъсната изборна администрация с мандат, като при него политическото посланичество се изкривява до парадоксални резултати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР