Пандемията се отрази положително върху продажбите на няколко категории продукти,

...
Пандемията се отрази положително върху продажбите на няколко категории продукти,
Коментари Харесай

Топ 20 на търговците на техника: Растеж през мрежата

Пандемията се отрази позитивно върху продажбите на няколко категории артикули, както и на онлайн сегмента. Уредите и електрониката, продадени от топ 20 през 2020 година, са за съвсем 2 милиарда лева Очакванията са и тази година приходите да са положителни поради работата от у дома и спортните събития.
Въпреки упованията от предходната година, че пазарът на техника и електроника ще регистрира за първи път спад от години, 2020 се оказа добра за търговците в бранша. Продажбите на дребно продължиха да порастват, а аргументите са няколко. Въпреки затворените магазини в моловете напролет и есента на предходната година, онлайн търсенето се усили в пъти в оня интервал, като в този бранш съвсем всички бяха готови и търгуваха през уеб страниците си.

Пандемията подтиква значително обособени категории артикули. Заради отдалечената работа и образование покупките на компютърна техника претърпяха взрив. Отделно макар първичните опасения в промишлеността поради по-дългия си престой в домашни условия доста консуматори взеха решение да вършат поправки и да се подреждат с нови домашен уреди и бяла техника. Така предходната година се оказа с напредък. Приходите на водещите 20 компании доближават 1.98 милиарда лева, с над 10% повече от 2019 година, съгласно секторната ранглиста на " Регал " за най-големите търговци на дребно на електроника. Ако обаче се изключат няколко рисково растящи компании (като " Емаг " и " Мира тел " ), както и такива без данни за търговия на дребно за миналата година, растежът се свива на половина до към 5%.

Пазарът пораства и единствено три компании в топ 20 регистрират спад на продажбите си на дребно. Данните на " Регал " не удостоверяват прогнозите на консултантската компания Euromonitor, която очакваше секторът да регистрира спад до обща стойност 1.5 милиарда лева през предходната година.
Реклама
Годината носи и по-добри облаги. Нетният марж на сдруженията в класацията е 8.8%, само че той е повишен от резултатите на телекоми и на веригата " Техномикс ", която е продала собствен дългогодишен актив за съвсем 9 млн. лева
Класацията " Регал 100 " е специфичен план на " Капитал ", който подрежда най-големите търговци на дребно в България и дава взор върху развиването им през миналата година. Освен главната ранглиста на в идващите седмици в и на страниците на " Капитал " ще откриете и няколко секторни разреза -, топ 20 търговци на битова техника,, и топ 50 търговци на облекло и обувки. За първи път тази година в плана е включена и специфична ранглиста на.
Топ 3 Заради необикновената година за първи път има разбъркване и в топ 3 на водещите търговци. Докато до момента това постоянно бяха трите огромни вериги за техника, в този момент една от тях отстъпва място на телеком, което ясно демонстрира все по-голямата роля на операторите в продажбите на електроника. Лидерът обаче от години е еднакъв и не стопира да пораства. " Технополис " регистрира напредък над 7% до оборот 541 млн. лева Според съсобственика на веригата Божидар Колев потребителите са траяли да пазарят и през пандемичната година, като наклонността се резервира и през тази година (виж карето). Веригата е показана в 26 града и дружно с " Практикер ", което е със същия притежател, е измежду най-големите търговци в страната. Подробната информация на сдружението демонстрира, че най-продаваната група артикули са домакинските уреди - за съвсем 200 млн. лева, следвана от смарт телефоните - за съвсем 140 млн. лева, и тв приемници - за съвсем 130 млн. лева

Подгласникът в подреждането " Техномаркет " през последните две години съумя да спре спада в оборота си, почнал след придобиването на веригата от свързани с Делян Пеевски компании, и стабилизира бизнеса си (големите задължения към ББР остават), въпреки и той да е в пъти по-малък от " златните " години на веригата, когато продажбите й доближиха над 800 млн. лева През предходната година приходите от търговия на дребно са нарастнали до 227 млн. лева
Реклама
На трето място за първи път се настанява телеком. " А1 България " измества константното наличие на веригата " Зора " измежду водещите три търговеца, откакто продажбите на съоръжение на оператора скачат леко до 202 млн. лева Официалният доклад на A1 Telekom Austria Group дава близки доходи от продажба на съоръжение 107 млн. евро (209 млн. лева.).
ТОП 3 " Технополис България " " Технополис България " е основана през 1992 година, когато едноличният й притежател " Видеолукс холдинг " отваря първия си магазин в София. Съсобственици на компанията са Божидар Колев и Тодор Белчев. Днес групата има 33 магазина в България, от които 7 са в София. Приходите на " Технополис " през последните години непрекъснато порастват, като за 2020 година са достигнали 541 млн. лева, със 7.3% повече от 2019 година Служителите й са нарастнали леко през 2019 година до 1782 души. " Техномаркет България " " Техномаркет България " оперира на българския пазар от 1992 година, като в началото тогавашната компания майка " К енд К електроникс " на Николай Китов и Христо Кусев внася електроника. Първият магазин под марката " Техномаркет Европа " е отворен през 1999 година През последните години контролът над " Техномаркет " се смени няколко пъти - от компании и хора, близки до Цветан Василев, през завръщането на Китов в групата съдружници, през компания под шапката на " Благоевград БТ " до през днешния ден, когато главен акционер в нея е компания на двама от мениджърите на компанията - " Маркет инвестмънтс ", работили в други сдружения на депутата Делян Пеевски.През последните години приходите на веригата намаляваха, само че през 2019 и 2020 година те растяха, като за последната са се покачили с 5% до 227 млн. лева Магазините сега са общо 46 - най-широката мрежа в страната. Служителите на веригата са намалели леко през предходната година, само че през тази още веднъж порастват до към 530 души. " А1 България " Телекомът е най-големият мобилен оператор в България с малко над 3 млн. клиенти. Той е част от австрийската A1 Telekom Austria Group, а приходите му за 2020 година надвишиха 1 милиарда лева Продажбите на техника на дребно са достигнали рекордните до този миг 202 млн. лева Компанията предлага най-различна електроника с проектите си - смарт телефони, преносими компютри, тв приемници, конзоли, смарт аксесоари, джаджи за интелигентен дом и други
Телекомите като фактор Всъщност операторите са основна част от класацията на " Регал ", като и трите огромни телекома регистрират повишаване на продажбите си през 2020 година Обяснението е елементарно - те са най-големият канал за продажба на смарт телефони на българския пазар (над 70% от продажбите на телефони минават през тях), а през последните години доста разшириха предлаганите артикули с повече преносими компютри, тв приемници, джаджи и аксесоари. И трите имат и онлайн магазини, които през 2020 година растяха поради пандемията. Приходите на трите огромни оператора са общо 534 млн. лева, над една четвърт от топ 20.

Играчи на пазара са и веригите хипермаркети, като в тазгодишния топ 20 има два представителя - Kaufland и Metro. Първата е нараснала продажбите си на техника, а втората леко ги е понижила. Но този сегмент държи релативно дребен дял от общите им доходи.
Натиснете връзката " Преглед на оригинала ", с цел да заредите изображението в цялостен размер Автор: Капитал Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Ритейл 2 Икономика 3 Промишленост 1 Коронавирус 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама
Традиционните играчи Веригите магазини за техника, през които българите дълги години си купуваха уреди и джаджи за дома, остават главният канал за тези артикули. Но по доста аргументи визитите във физическите обекти понижават, което кара фирмите да влагат от ден на ден в онлайн бизнеса. Той пораства при всички, само че с разнообразни темпове. В топ 20 остават главните пет вериги - с изключение на " Технополис ", " Техномаркет " и " Зора " тук са и " Техномикс " и " Техмарт ". От " Зора " показват в доклада си, че пандемията е попречила на сдружението да означи растеж в приходите, като веригата не е откривала нови обекти през годината. Затова пък има скок в облагата, а сдружението е употребило разнообразни държавни коронавирус ограничения, в това число и по заем. " Техмарт " се развиваше с бурни темпове в последните години, само че очевидно пандемията се е отразила по-значително на физическите продажби, тъй като продажбите на дребно са намалели през предходната година с 37% до 33.6 млн. лева В същото време това не се е отразило на общия бизнес на компанията майка " Магнум Д ", чиито доходи са нарастнали с 5% до 153 млн. лева Причината е, че главната активност на групата са импорт и продажби на едро за други играчи на пазара, а има възможност и за недостатъчност в справката за продажби на дребно.
Заради необикновената година за първи път има разбъркване и в топ 3 на водещите търговци. Докато до момента това постоянно бяха трите огромни вериги за техника, в този момент една от тях отстъпва място на телеком. Фотограф: Цветелина Белутова
Онлайн взрив През последните години онлайн продажбите на техника и електроника растяха непрекъснато, само че пандемията послужи като допинг. Търсенето се е нараснало, което се вижда и от чистите интернет търговци в класацията. Абсолютният водач тук е еMAG, чиито доходи са скочили съвсем двойно до 122 млн. лева, като това е най-растящото сдружение в топ 20. От компанията, която в България работи през сдружението " Емаг интернешънъл ", обявиха пред " Капитал ", че най-значителен напредък са имали пречиствателите на въздуха, гейминг аксесоарите и компютрите. През предходната година групата отвори и първия си физически обект. Но към момента регистрира загуба, въпреки и смаляваща се.

Онлайн търговци като laptop.bg и ozone.bg също реализират рекордни години поради повишеното търсене на преносими компютри и занимания. При " Озон " годината беше на придобивки - откакто купи Pulsar, пое бизнеса на PCStore.bg, както и на уеб страницата за бебешки артикули Baby.bg и приключи нов склад за 4 млн. евро.

Един от известните магазини в София - Plesio, също записва доста нарастване на интернет продажбите си, оповестиха от компанията.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
Очакванията в бранша са продажбите на техника да отчетат покачване и през тази година. Търсенето на IT артикули поради продължаващата работа от отдалеченост към момента е налице, хората частично се завърнаха и в магазините, а през тази година имаше две огромни спортни събития, които са подтикнали продажбата на тв приемници. Така че 2021 също може да е година на напредък.
Божидар Колев, съсобственик на " Технополис ": Най-голям напредък има при IT техникатаГодината беше добра за бранша, тъй като по време на пандемията хората започнаха да подреждат дома, градината си, хоум офиса. Най-голям напредък има при IT техниката поради отдалечената работа и образование - преди всичко преносимите компютри, само че и настолните компютри и принтери. Пандемията имаше отражение и върху гейминга. Донякъде ненадейно имаше напредък и при кухненската техника, тъй като потребителите повече готвеха. Суперевтините заеми също помогнаха за множеството продажби. Тази година е още по-добра. Има дефицит на някои артикули, само че ги решаваме с презапасяване. Много се объркаха веригите на доставка. Има покачване на цените, което обаче е гладко. Силвиу Гугуи, шеф " еMAG България ": Ще отчетем същия напредък и през тази годинаРастежът в нашия бранш е една от трендовете на 2020 година дружно с покачвания брой онлайн заплащания. Адаптацията към работа, образование и занимания от вкъщи повиши интереса към избрани категории артикули, като електрониката беше отпред измежду тях. eMAG отговори на това търсене и продажбите надминаха първичните ни упования. В IT категорията преносимите компютри и настолните компютри регистрираха напредък с 90%, а в мобилните артикули умните устройства са нагоре със 100%. В потребителската електроника най-големият напредък беше при гейминга и гейминг аксесоарите - над 150%. При домашните уреди най-търсени бяха пречиствателите на въздуха със скок 340%. В едрата бяла техника продажбите на перални и сушилни се покачиха с 40%, а при дребните кухненските електроуреди - с 60%. В категория " Здраве и хубост " преди всичко бяха електрическите четки за зъби, чиито продажби набъбнаха с 80%. Много от измененията поради пандемията се трансформират в дълготрайни трендове и затова чакаме сходен напредък във всички продуктови категории на електрониката. Николай Готов, маркетинг шеф на Plesio: 2020 година беше извънредно сполучлива за насОт една страна, сме облагодетелствани от продукта ни, който беше безспорна нужда в условия на пандемия и работа и учебно заведение от у дома. От друга страна, преодоляхме сполучливо провокации като рецесията с доставките, която продължава и сега. Всички артикули, които разрешиха отдалечена работа и образование, се радваха на интерес. Започна се със засилено търсене на преносими компютри и мрежови артикули, последователно търсенето прерасна към външна страна като слушалки, уеб камери и графични таблети. На по късен стадий, когато хората осъзнаха, че обстановката ще продължи дълго време, започнаха да обръщат внимание на ергономията и оборудваха цялостни работни места вкъщи. Позитивни са упованията ни и за актуалната година, въпреки усложненията с веригите на доставки да не се чака да бъдат решени скоро. Напротив, обстановката се усложнява. Към момента поръчки се одобряват и за лятото на идната година при някои наши снабдители. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР