Тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни

...
Тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни
Коментари Харесай

Тежките сражения между Азербайджан и Армения продължават

Тежките сражения сред Азербайджан и Армения за противоречивия район Нагорни Карабах не стопират макар наново оповестеното преустановяване на огъня, влезнало в действие през уикенда, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Двете страни взаимно се упрекват за нарушение на филантропичното помирение, контрактувано при посредничеството на Русия.

В последните сражения са били употребявани тежка артилерия, ракети и дронове.

От новото експлоадиране на спора за Нагорни Карабах предишния месец се оповестява за стотици убити, което прави новия боен гърмеж най-смъртоносния от войната, която двете някогашни руски републики водиха в края на 1980-те и началото на 1990-те години на предишния век, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Според чиновници в популации с арменци Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, от 27 септември до момента са убити 729 техни бойци и още 36 цивилни жители. Азербайджан не е давал информация за военните си загуби, само че твърди, че до момента са починали 60 цивилни, а 270 са ранени.

До повторното помирение се стигна след диалози сред съветския външен министър Сергей Лавров и неговите сътрудници от Армения и Азербайджан, в които той ги прикани да съблюдават съглашението от Москва, което, както е известно, бе незабавно нарушено. Лавров още веднъж прикани за неотложно прекъсване на огъня и призна, че съществуващите съглашения не са съумели " да трансформират фрапантно ситуацията на терен ".

За да може да има преустановяване на огъня, би трябвало да бъде основан механизъм за наблюдаване по какъв начин враждуващите страни го съблюдават, уточни той и добави, че Русия работи по този въпрос с Ереван и Баку.

" Надявам се подобен механизъм да бъде контрактуван в скоро време ", означи Лавров.

Арменският министър председател Никол Пашинян съобщи пред съветската организация ТАСС, че е " подготвен да постави всички нужни старания " за разрешаването на спора по кротичък метод ", в това число да отиде в Москва и да беседва с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Според Пашинян Азербайджан не бил склонен спорът да бъде решен по кротичък път.

Алиев, запитан от ТАСС, дали е подготвен да направи същото, сподели:

" Ние постоянно сме подготвени да се срещнем в Москва или на всяко друго място, с цел да сложим завършек на борбата и да търсим пътища за разрешаване " на спора. Той добави, че Баку е подготвен да спре сраженията " още на следващия ден,.... в случай че Армения работи градивно в преговорния развой ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР