Очакванията към Ига Швьонтек и Арина Сабаленка за епичен финален

...
Очакванията към Ига Швьонтек и Арина Сабаленка за епичен финален
Коментари Харесай

Шампионката е детронирана: Швьонтек спаси 3 мачбола и свали Сабаленка от трона в Мадрид след зрелищен финал!

Очакванията към Ига Швьонтек и Арина Сабаленка за героичен заключителен конфликт в Мадрид се оправдаха. Двете тенисистки, които са в топ 2 в международната класация, демонстрираха първокачествен тенис, в който и двете имаха своите благоприятни условия за по-лесна победа, но мощните им характери оставиха почитателите да не знаят крайната победителка до последната минута и по този начин след повече от 3-часова епика Швьонтек стана новата шампионка на Мадрид, надделявайки съперничката си със 7:5 4:6 7:6(7).

Срещата стартира стремително за международната номер 1, която сподели за какво клеят е нейната обичана настилка, налагайки мощно движение на игра с пробив още в първия гейм. Въпреки това, белорускинята не изглеждаше подготвена да отстъпи и възползвайки се от по-слабата игра от начален удар на полякинята, двукратната шампионка в Мадрид съумя да изравни резултата. Следваха минути на трогателен тенис, в който видяхме двата разнообразни полюса на тениса - нападателната игра на Сабаленка и отбранителната на Швьонтек. Въпреки равностойната игра, при 6:5 лидерката в международната класация сподели по-здрави нерви, което ѝ разреши да осъществя брейк. В идващия гейм тя бе безпогрешна и по този начин поведе със 7:5.

Въпреки изгубения сет, някогашната номер 1 не изглеждаше подготвена да отстъпи на съперничката й. Темпото на игра на Швьонтек да бе спаднало, което даде нужната опция на Сабаленка да наложи своето, повеждайки с пробив. Лидерството на белорускинята не продължи дълго време, защото полякинята бързо съумя да се завърне в играта и по този метод да забележим още един равносилен сет, въпреки и със доста повече неточности от двете страни. В десетия гейм обаче настоящата шампионка на Мадрид още веднъж осъществя късен пробив, посредством който да изравни резултата в сетовете с 6:4 във втория.

Сабаленка наложи мощното си движение на игра и в последната част, като още веднъж се възползва от слабата игра на съперничката й от начален удар и още веднъж си обезпечи преднина още първоначално. По сходство на предния сет обаче Швьонтек още веднъж сподели мощна воля, за сметка на появилите се грешки при съперничката й, което й разреши да изравни резултата в геймовете. Следваха равностойни минути, в които и двете стабилизираха играта си. Дванадесетият гейм се оказа инфарктен за двете тенисистки. Тогава Сабаленка имаше два мачпойнта пред себе си, но Швьонтек сподели здрави нерви най-критичния за нея миг и по този начин се стигна до съдбоносен тайбрек. Дългият гейм стартира равностойно и за двете тенисистки, но белорускинята изглеждаше по-убедителната на корта и даже имаше мачпойнт при 7:6. Въпреки това, в най-критичните моменти Швьонтек сподели изключителна воля и съумя да обърне играта в своя изгода и по този начин да завоюва своя дебютен трофей в Мадрид!

➡️
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР