Технологията може да поддържа безжични Bluetooth устройстваПрототипът на източник на

...
Технологията може да поддържа безжични Bluetooth устройстваПрототипът на източник на
Коментари Харесай

Човешка пот ще захранва носимите джаджи

Технологията може да поддържа безжични Bluetooth устройства

Прототипът на източник на сила, придобивана от човешка пот
(снимка: California Institute of Technology)

Все повече хора носят фитнес тракери, с цел да наблюдават здравните си индикатори при физически занимания. В бъдеще броят на датчиците в тези електронни устройства може да се усили толкоз доста, че силата, нужна за зареждането им, да надвиши потенциала на батериите.

Технологията за генериране на сила от заобикалящото пространство може да реши въпроса за самостоятелното зареждане на носимата електроника. Един от най-екзотичните подходи за решение на казуса е потреблението на елементарната човешка пот като източник на сила.

Изследователи от Калифорнийския софтуерен институт дават очаквания, че потта може да бъде „ гориво ” за носимата електроника. По време на опитите се оказва, че това е изцяло допустимо.

Учените са основали и тествали гъвкава обвивка, която се прикрепя към кожата като лейкопласт и е в положение да обезпечи зареждане на носими датчици и даже да поддържа безжични Bluetooth модули.
още по тематиката
Обвивка или пласт с контакти, направени от въглеродни нанотръби с катализатори, направени от съединяване на платина и кобалт, съдържа ензим, който разгражда продуктите на метаболизма в потта.

Лактатът, или млечната киселина, се разлага в пласта с контакти, който има конструкция на композитна мрежа. В пласта млечната киселина се смесва с въздух и ензим, което води до образуването на вода и пируват.

Полученият биотопливен детайл може да работи непрестанно в продължение на 60 часа. Един квадратен сантиметър от този детайл (пластир) генерира до 35 mW сила. Това е задоволително, с цел да поддържа работата на носими датчици, някои електронни протези и да зарежда интерфейса човек-машина.

Но всичко това следва да се осъществя в бъдеще. Технологията би трябвало да бъде създадена и доведена до комерсиално равнище, което ще отнеме доста време. Статия за новаторската разработка е оповестена в сп. Science Robotics.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР