Технологиите променят средата около нас със светкавични темпове, невиждани досега

...
Технологиите променят средата около нас със светкавични темпове, невиждани досега
Коментари Харесай

Умения за бъдещето: Какво трябва да могат и знаят децата ни в утрешния свят

Технологиите трансформират средата към нас със светкавични темпове, невиждани до момента в човешката история. За едни това е нещо позитивно, защото те улесняват всекидневието ни и усъвършенстват методите, по които вършим служебните си отговорности. Други обаче мислят тъкмо противоположното.

По всичко проличава, че този спор ще продължи още дълго, само че едно е ясно – технологиите са тук и трансформират всяка промишленост по един или различен метод, което ще изисква от сегашните възпитаници и студенти напълно разнообразни умения и познания.

Какви тъкмо са те? Какви са уменията на бъдещето? Какво би трябвало да знаят децата ни, с цел да бъдат сполучливи персони и експерти в един непрекъснато изменящ се свят?

Отговорите на тези въпроси се пробваха да дадат участниците в панела „ Какви умения основава и какво би трябвало да сътвори просветителната система за бъдещето? “ на Robotic Strategy Forum 2023, проведен от Българската асоциация по роботика, автоматизация и нововъведения (PARAi).

Учене през целия живот и цифрова просветеност

Желанието за учене през целия живот сплотява изрично специалистите като главно качество на сполучливия човек.

„ Учейки нещо ново, ние упражняваме нашата памет, а тя е извънредно значима, в случай че желаеме да бъдем изобретателни. Креативността е плод на това какво знаем досега. Колкото повече неща знаем, толкоз по-вероятно е да създадем връзки сред тях и да измислим нещо ново, което е новаторско, забавно и може би не съществува. Ученето, без значение дали ни е забавно или не, дали считаме, че ни би трябвало, или не, развива нашата памет, което пък ни оказва помощ да бъдем по-успешни “, изяснява Петър Шарков, изпълнителен шеф на Училищна Телерик Академия.

Според Александър Михайлов, началник на екип „ Роботика и вградени системи “ във Festo, „ ученето е като препрочитане на книгата „ Малкият принц “


 Участниците в панела „ Какви умения основава и какво би трябвало да сътвори просветителната система за бъдещето? в рамките на проведения от PARAi Robotic Strategy Forum 2023

„ Тя дава един смисъл, когато я прочетем за първи път в четвърти клас, различен – в университета, и доста по-различен като по-възрастни. Няма еднопосочен отговор на въпроса за какво би трябвало да учим, само че базата, която дава знанието и умеенето да намираме елементарно информация, са основни “, безапелационен е и той.

Друго сериозно за актуалния свят познание е цифровата просветеност.

„ Децата би трябвало да имат предпочитание да навлизат в цифровия свят, даже и през игрите, защото това предпочитание да играят елементарно може да се трансформира в предпочитание да основават и по този метод да преминат в стадия, в който желаят да бъдат цифрови бизнесмени. Ако са се подготвили добре, били са ангажирани и стимулирани да научават нови технологии и са насочени в цялата екосистема, ще бъдат доста по-успешни. В нашата академия имаме голяма успеваемост тъкмо при тези младежи, които желаят да трансфорат цифровото знание в специалност – да станат софтуерни инженери, софтуерни водачи или бизнесмени “, изяснява на собствен ред Ангел Узунов от Code Academy и Strypes.

Но в случай че преди този термин обхващаше няколко офис софтуера, то към днешна дата той е разширил съществено смисъла си.

Дигиталната просветеност сплотява в себе си познания за сигурността в интернет, кибертормоза, цифровия отпечатък, авторските права онлайн, онлайн идентичността. Тя включва също по този начин умеенето по какъв начин един човек да намира информация, да схваща дали тя е достоверна и да я употребява по санитарен и етичен метод, без да злепоставя други хора или да нарушава авторски права.

„ През 21 век за триумфа на всеки от нас колкото е значима функционалната просветеност, толкоз е значима и цифровата. Технологиите са в основата на всяка смяна във всяка една промишленост или сфера. Те ни оказват помощ да бъдем по-продуктивни, по-ефективни, да си вършим по-добре работата, а в един миг може и да ни освободят повече време за близки и другари. Дигиталната просветеност е доста значима от ранна детска възраст, тъй като тя ще възпламени една лампичка в главата на всяко дете какво прави в интернет. Ще го направи по-внимателно, по-предпазливо и хигиенично, когато употребява технологиите. По този метод то самото ще осъзнае, че не би трябвало да прекалява с тях “, показва още Петър Шарков от Училищна Телерик Академия.

„ Според мен най-съществен е методът “, подчертава и Васил Караиванов, ръководител на управителния съвет на Sofia Tech Park и учител в Стопанския факултет на СУ. „ Децата и младежите би трябвало да се научат по какъв начин да търсят, това което им е належащо. Бързото търсене, бързото намиране и бързото потребление са едни от най-необходимите умения, които са нужни на младото потомство. Любопитството да търсиш и умеенето да намираш са едни от най-важните качества в днешно време “.

Образователната система – значима роля и доста трудности

Един от главните модели, които се употребяват в инженерството, е проба-грешка и доста от най-хубавите неща в света на науката са се случили точно посредством голям брой несполучливи опити.

Това, споделя Александър Михайлов от Festo, построява характера на един човек, защото всеки би трябвало да премине през „ предизвикването на демотивацията и колкото по-рано се случи това, толкоз по-добре “.

Този метод обаче в множеството случаи не заляга в държавната просветителна система, което Петър Шарков от Училищна Телерик Академи счита за сериозен проблем:

„ Има доста похвати в обичайна просветителна система, които потвърдено издигат бариери и стопират процеса на учене. Ние да вземем за пример заобикаляме контролни, домашни и оценки. Вместо това децата вършат планове всеки час и в края на годината, което ги научава, че те в действителност учат за себе си, защото виждат резултатите си непрекъснато. По този метод имат интерес да напредват “.

На университетско ниво също не липсват провокации, които, съгласно Васил Караиванов от Sofia Tech Park, са заложени в самото схващане на българското общество за университета.

„ Учениците влизат в университетите незабавно след последния клас и стартират да учат фундаментални неща, които са на по-абстрактно равнище. Именно тук се къса нишката и ентусиазмът спада. Според една френска идея, когато детето приключи учебно заведение, една година пътува, работи, среща се с живота – да пипне с ръце, да изходи с крайници, да усети света към себе си. И чак тогава се насочва към университет. Аз, като учител, виждам голяма разлика сред тези, които са пътували или работили, и тези, които не са “, безапелационен е той. 

Ангел Узунов от Code Academy обаче е по-благосклонен в оценката си: „ Университетът дава фундамента, основата, метода на мислене. Но оттова нататък всеки би трябвало самичък да надгражда. При нас идват студенти първи или втори курс, които имат доста добра база, а ние надграждаме тези знания откъм технология и прибавяме неща, които се преподават в малко университети “.

Пример за това са меките умения. Организационните умения също са значими, тъй като един експерт би трябвало да може да възнамерява по най-хубавия метод деня си и да реализира авансово заложените си цели.

„ Така че ние не заместваме университета. Ние прибавяме умения, които хората ще стартират да правят оценка, когато станат част от една бизнес организация “, подчертава той.

Американският образец KTECH

KTECH е неправителствена организация, напълно финансирана от частни и корпоративни дарения, която се занимава с „ подготовката на работната мощ на бъдещето “. Първоначалната посока на развиване на организацията е в поддръжка на деца в потребност. Впоследствие обаче екипът осъзнава, че доста от тях не приключват гимназия, а тези, които въпреки всичко съумеят, само че не продължат образованието си в университет, се сблъскват с голям брой провокации като опиати, безработица, затвор и така нататък

Затова и идната стъпка е да се сътвори център за развиване на работната мощ. И по този начин 2015 година започва програмата за образование KTECH, осигуряваща на децата благоприятни условия за продуктивна кариера.

„ Тук не става дума единствено за работа, а за кариера. Между двете неща има огромна разлика, тъй като когато някой е стимулиран да има кариера и семейство, той е подготвен да промени себе си и бъдещето си. Затова и програмата ни е ориентирана освен към по-младите, на възраст 18-19 година, само че и към по-възрастни хора с дейна кариера, които имат потребност да подобрят уменията си, с цел да си намерят по-добра работа “, споделя Робин Даума от KTECH в границите на Robotic Strategy Forum 2023.

Попитана за тайната рецепта за триумф на организацията, тя показва преди всичко, че се залага напълно на присъствено образование, като дисциплините включват мехатроника, роботика, виртуална действителност и запояване.

„ Разболагаме със характерна база и лаборатории и държим учащите се да научават нещата в действителна среда. Едно е да правиш проби и да знаеш теорията на една електрическа идея или механична част, само че напълно друго е, когато машина се счупи в действителността. Именно в това са доста положителни завършващите нашите стратегии – те са наясно с проблемите, защото сериозните познания са в основата на нашия метод “, показва тя.

Друг доста значим аспект на метода на KTECH е ползата към цялостното положение на студентите. 

„ Ако някой се тормози за храната, подслона или сигурността си, той не може да учи. Когато забележим, че индивидът против нас не може да се концентрира поради сходни аргументи, ние се опитваме да оказваме помощ. Опитваме се да разберем авансово какво можем да създадем, с цел да подкрепим всеки, който има проблеми. Имаме даже психолози в нашия екип, с които всеки може да беседва, в случай че има потребност. По този метод нашите студенти не се постанова да чакат със седмици за професионална помощ “, изяснява Робин Даума.


                  Кристиян Михайлов от PARAi и Робин Даума от KTECH по време на Robotic Strategy Forum 2023

Не на последно място KTECH залагат на дребни класове до 10 индивида, като по този метод преподавателите могат да дават нужното внимание на всеки студент, а студентите – да питат и да научават всичко още на място.

Организацията натъртва съществено и на меките умения. От KTECH назовават самодейността си в тази посока „ Житейска лаборатория “, защото в нея студентите се образоват на разнообразни неща, свързани с всекидневието им. По този метод се лимитират негативите от неналичието на житейски модели в по-ранна възраст, където дефицити съществуват.

„ Имаме и студенти, които са сред 20 и 30-годишни, само че в никакъв случай са нямали банкова сметка и не схващат какво значи бюджет. За тях намирането на работа няма да е кой знае какво, в случай че не могат да си ръководят парите. Ние им оказваме помощ да се научат по какъв начин да вършат това “, показва още тя, а по отношение на едно от най-важните умения на бъдещето е безапелационна: това е умеенето да бъдеш еластичен.

„ Ако не можеш да бъдеш еластичен в мисленето си, няма по какъв начин да растеш. Каквито и модели на обучение да избере човек, в случай че не може да се трансформира, няма по какъв начин да се развива. Всеки би трябвало да учи нови неща непрекъснато, защото днешните познания постоянно се оказват остарели на следващия ден. Няма значение какво правиш – ципове или ракети – би трябвало да бъдеш еластичен както на работното си място, по този начин и самичък по себе си, тъй като светът се трансформира извънредно бързо “, поучава в умозаключение Робин Даума от KTECH. 

Иван Гайдаров

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР