Технологичните гиганти Google, Amazon, Apple, Meta Platforms и Microsoft са

...
Технологичните гиганти Google, Amazon, Apple, Meta Platforms и Microsoft са
Коментари Харесай

Седем големи технологични компании са пазачи на информационния вход според законодателството на ЕС

Технологичните колоси Гугъл, Amazon, Apple, Meta Platforms и Microsoft са уведомили Европейската комисия, че те дават отговор на условията за доста огромни (системно значими) онлайн платформи и търсачки по новите софтуерни правила на Европейски Съюз, съобщи европейският комисар по промишлеността Тиери Бретон, съобщи Ройтерс.

Съгласно " Законодателния акт за цифровите пазари " (DMA) на Европейски Съюз, който влезе в действие предишния ноември, компании с повече от 45 милиона дейни консуматори месечно (10% от популацията на Европа) и пазарна капитализация от най-малко 75 милиарда евро се смятат за така наречен " пазачи на осведомителния вход ", или редовно значими онлайн платформи.
-->
Samsung и ByteDance - притежател на TikTok, също споделиха, че дават отговор на този софтуерен предел в границите на Европейски Съюз.

Компаниите, определяни като " пазачи на информативен вход ", са предмет на лист с неща, които би трябвало и не би трябвало да вършат, съгласно европейския дигитален закон.

Според DMA до 3 юли сдруженията трябваше да дават на EK информация за броя на техните ползватели, тъй че Европейска комисия да може да дефинира " пазачите на осведомителния вход " преди 6 септември. След това " пазачите на осведомителния вход " ще разполагат до март 2024 година, с цел да подсигуряват, че съблюдават отговорностите на Законодателния акт за цифровите пазари.

Платформата за краткосрочно отдаване чартърен Booking.com съобщи, че чака да доближи заложените от Европейски Съюз условия, с цел да попадне в клуба на " пазачите " " в цифровия бранш до края на годината, след което ще уведоми Европейска комисия.

От фирмите, обозначени като " пазачи ", ще се изисква да разрешат на приложенията си за изпращане на известия да взаимодействат с съперници, като обезпечат на потребителите опцията да вземат решение кои приложения да конфигурират авансово на своите устройства.

На софтуерните фирмите " пазачи " няма да им бъде разрешено да облагодетелстват личните си услуги пред тези на съперниците си или да попречат на потребителите да отстраняват авансово конфигуриран програмен продукт или приложения - правила, които ще обиден мощно " Google " и " Епъл ".

Ако надзирател на осведомителния вход наруши откритите от законодателния акт правила, той рискува да му бъде наложена санкция в размер до 10 % от общия му оборот в международен мащаб. При наново нарушаване ще бъде наложена санкция в размер до 20% от оборота му в международен мащаб.

Ако надзирател на осведомителния вход редовно не съблюдава законодателния акт за цифровите пазари, т.е. нарушава разпоредбите най-малко 3 пъти в границите на 8 години, Европейската комисия може да стартира изследване на пазара и в случай че е належащо, да наложи поведенчески или структурни корективни ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР