Международен екип от учени откри нова планета с размерите на

...
Международен екип от учени откри нова планета с размерите на
Коментари Харесай

Учени откриха нова планета с размерите на Земята

Международен екип от учени откри нова планета с размерите на Земята. Тя се намира на 55 светлинни години и обикаля към звезда алено джудже.

Планетата е едвам втората по рода си, открита към подобен вид звезда. Наречена е SPECULOOS-3 b. Тя приключва една обиколка към звездата за към 17 часа, която е повече от два пъти по-студена от нашето Слънце, 10 пъти по-масивна и 100 пъти по-слабо светеща.

Планетата евентуално непрекъснато е обърната с една и съща страна към звездата си, сходно на разположението на Луната към Земята.

Откритието е направено в границите на плана SPECULOOS, който се управлява от университета в Лиеж, Белгия, в съдействие с университетите в Бирмингам, Кеймбридж, Берн и Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати. SPECULOOS е основан за да търси на екзопланети, обикалящи към ултрастудени звезди. Това става допустимо благодарение на автоматизирана мрежа от телескопи, ситуирани по целия свят.

Следващите стъпки в плана евентуално ще включат спомагателни наблюдения от галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “, които могат да дадат информация за минералогията на повърхността на планетата и опцията за съществуване на атмосфера.

Ултрастудените звезди джуджета са извънредно постоянно срещани и сформират към 70% от звездите в Млечния път. В същото време те не се виждат ясно и са разпръснати, тъй че учените би трябвало да следят данните от телескопите в продължение на няколко седмици, като наблюдават всяка звезда поотделно, с цел да открият преминаващи планети.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР