Технически директор на Българската федерация по кану-каяк Дамян Дамянов взе

...
Технически директор на Българската федерация по кану-каяк Дамян Дамянов взе
Коментари Харесай

Дамян Дамянов: Мястото на Станилия е във водата, чуваме само оплаквания от нея

Технически шеф на Българската федерация по кану-каяк Дамян Дамянов взе отношение по разразилия се скандал с подготовката на Станилия Стаменова за Летните оимпийски игри в Токио. Вчера международната шампионка на 100 метра едноместно кану от Милано 2015 упрекна федерацията, че саботира подготовката й, като я е оставила без финансиране от страната и е трябвало с персонални средства да подсигурява тренировките и възобновяване си. Оказва се обаче, че Стаменова отхвърля да се включи в централизираната подготовка на националния тим и не желае да работи с нито един от треньорите, препоръчани й от БФКК.

“Случва се нещо неточно. Имаше една пиеса “Многострадалната Геновева”, несъмнено сте я гледали. Това е Станилия Стаменова - единствено искания, зад тях нищо. Половината от нещата, която тя написа, не са същински. Да търсиш тази виновност 120 дни преди квалификацията в Сегед, където се класира единствено един състезател и се чака да се явят над 22 състезателки, е неточно. На Станилия Стаменова мястото й е във водата и да тренира. А това, че не желае никой да работи с нея коя е повода? Не е правилно да търси виновност във федерацията. И другото, което е - ще развява байрак, ще правии… Последния байрак, който е развяла, е бил в Москва 2016-а година. Ако би трябвало да приказваме, да бъдем почтени. 2017 година европейско състезание - 8-о място, международно състезание - 14-то място, 2018 година европейско състезание - 7-о място, международно - седма, 2019 година Европейски олимпийски игри, в които не се явиха всички - международно пъревнство - 9-о място, предходната година едно надпревари - няма я. Какви знамена е развявала? От 2015 година няма призово класиране на огромно състезание. С какви искания ставаш и искаш да приказваш.

В контракта с Министерството на младежта и спорта е записано централизирана олимпийска подготовка. Защо се раздели с Бухалов (б.р. повторен олимпийски първенец от Барселона’92 и сегашен ръководител на БФКК), тя сподели не го желая. Изгони Кирпиченко - съветски треньор, старши-треньор на Молдова, направил международни и олимпийски първенци, един сръбски треньор - тя искаше да пристигна. Работеше в Турция, направихме чудеса, а след това тя - не го желае, и той си отиде. Е кой да пристигна? Федерацията като федерация няма интерес на който и да е състезател да му пречи. Защото тя осъзнава, че единствено резултатите и класиране за олимпийските игри ще оставят кану-каяк в първа група за финансиране от страната. Ние също желаеме да имаме самочувствие пред министър Кралев и да бъдем там, където ни е мястото. Защото каквото и да приказваме един от най-успелите спортове в историята на българския спорт е кану-каякът. 24 години съм бил старши треньор на националния тим, смятате ли, че аз ще разреша по някакъв метод да разрушавам някой и да желая той да не успее.

Какво е отговорен клуб “Тракия”? Тези лодки, които са предоставени на клуба, са дадени от федерацията. След като тя приключва договораклубът би трябвало да ги върне на федерацията. Това са създали, нищо друго. В същото време, с цел да не й пречат на подготовката клуб “Тракия” й е дал тяхна лодка. Има фотоси, има всичко. Къде сгреши федерацията? Некоректни неща -това е истината. Мен ме боли да приказвам за това, тъй като Станилия е наше дете.”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР