Те въртят педалите и в дъжд, и в студ, и

...
Те въртят педалите и в дъжд, и в студ, и
Коментари Харесай

Въртят педалите в студ и дъжд, а взимат толкова малко пари

Те въртят педалите и в дъжд, и в мраз, и в зной. Доставят поръчките за минути. Изминават към 1000 км на седмица с колелото, а взимат толкоз малко пари. В Германия доста велокуриери се оплакват от трудовите условия.

Искате да поръчате вечерята си или покупките си за уикенда от смарт телефона? И да ви бъдат доставени единствено за няколко минути на посочения адрес? Да, допустимо е - най-малко това дават обещание компании като Lieferando, Foodpanda, Gorillas, Uber Eats, Wolt, Getir oder Flink. И всички те се популяризират със следното изказване: че могат да улеснят живота на клиентите си.

Велокуриерските служби се утвърдиха през последните години, а във времената на пандемия и работа от у дома доближиха до цялостен подем. Само по време на първия локдаун в Германия близо 44 милиона германци са поръчвали храна за у дома онлайн. По същия метод бяха доставяни и огромна част от останалите покупки.

Велокуриерите насочат рецензии към работодателите си

Велокуриерските служби сътвориха и значително нови краткотрайни работни места, само че медалът има и противоположна страна: изискванията на труд за велокуриерите са извънредно неподходящи - те въртят педалите в дъжд, мраз и стихия, а и постоянно разполагат с извънредно лимитирано време за всяка поръчка. Ори Митенмайер - някогашен велокуриер, работил при Foodora и Deliveroo - споделя следното: „ Ежедневието на един пощальон е ужасяващо тежко, дневно се изминават сред 100 и 120 километра с велосипеда, тъй че на седмица се събират към 1000 километра “.

Фирмите за доставки доста постоянно са обект на рецензии поради неприятните условия на труд, мизерното възнаграждение, извънредно строгия надзор над куриерите. Доставчиците нерядко употребяват личните си колела и смарт телефони - без да получават за тях парична отплата от работодателя си. Според Митенмайер, по този метод компаниите на процедура заобикалят даже заплащането на минимална отплата.

Какво реши съдът?

Фирмите за куриерски услуги попадат обаче и под засилен юридически напън. Някои тъжби реализираха триумф пред съда във Франкфурт. Трудовият съд на провинция Хесен реши, че жалбоподателят има право да изисква от работодателя си длъжностен велосипед, както и избран размер безвъзмезден интернет за смарт телефона по време на работа. А при работа със личен велосипед работодателят е задължен да заплаща по 25 цента за всеки отработен час – като сумата е предопределена за нужните поправки на велосипеда, взеха решение съдиите през юни.

Проблемите на велокуриерите обаче не са малко. Повечето от тях са най-вече хора с миграционни корени, студенти или самонаети лица, които по предписание получават единствено краткотрайни трудови контракти и то за по шест месеца или най-вече година. Срочните контракти са комфортен инструмент, който основава взаимозависимост и не разрешава на куриерите да се провеждат синдикално и да стачкуват. Защото " тези, които доста мрънкат, изчезват ", споделя Ори Митенмайер.

В последно време въпреки всичко на няколко пъти се стигна и до по-масови митинги. През юли да вземем за пример имаше проява на куриерите на стартъпа Gorillas, които насочат остри рецензии против своя шеф. От Gorillas обаче отхвърлят обвиняванията и настояват, че са добър шеф. От Lieferando, най-голямата велокуриерска работа в Германия с близо 12 милиона клиенти в страната, в това време оповестиха, че ще дадат на техните близо 10 000 велокуриери безсрочни трудови контракти, в това число и на новоназначените.

Рекорд за сектора в Германия

В Германия куриерските служби за доставка на храна са осъществили доходи от близо 4 милиарда евро през 2020 година - съвсем двойно повече, в сравнение с през 2018. При запазващо се равнище на търсене на този тип услуги, куриерските служби единствено за няколко години ще имат пазарен дял от близо 9 милиарда евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР