Те съчетават у себе си постоянство и взривна енергия, сдържаност,

...
Те съчетават у себе си постоянство и взривна енергия, сдържаност,
Коментари Харесай

Шерпите – дребничките, но силни обитатели на „покрива на света“

Те съчетават у себе си неизменност и взривна сила, въздържаност, достигаща до апатичност, и увереност да се притекат на помощ даже с цената на личния си живот


Винаги са подготвени да споделят хляба си с изтощения пасажер из планинските пътища. Те са шерпи, което в превод от тибетски значи „ хора от изток “.

Смята се, че първата миграция на този народ е отпреди 500 – 600 години от Източен Тибет. Водени от религиозните си книги, шерпите пресичат Хималайския било в търсене на чудната земя Беюл, или скритата страна Шангри-Ла, където хората живеят дълго и щастливо, а снежните леопарди спокойно съжителстват с яковете.

Втората – към този момент насилствена – вълна на преселение е през XVII век. От предходните им местообитания шерпите са изместени от един от тибетските субетноси -войнствените племена кхампа. Тогава шерпите се откриват в планинските котловини на Непал.

Не е изключено обаче преместването да е било доста по-рано и „ източните хора “ да са пристигнали в земите, където след това поражда страната Непал, непринудено, в търсене на плодородни пасбища за добитъка си. В резултат те се откриват в региона Кхумбу, покрай Еверест. И Еверест трансформира живота им.

През 1950 година Непал отваря границите си и в страната нахлуват търсачи на екзотика и завършения, източни религии и мистичност и несъмнено – алпинисти. Защото на най-високата точка на света – Еверест, към момента не е стъпвал човешки крайник. И „ хората от изток “ се трансформират в незаменими водачи и носачи по хималайските пътища. На 29 май 1953 година новозеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенцинг Норгей изкачват Еверест. И на въпроса „ Кой пръв стъпи на върха? “ Хилари уклончиво дава отговор: „ Вървяхме дружно “. А Тенцинг признава водачеството на Хилари. Макар че може да се допусна, че шерпьт просто е дал на новозеландеца правото пръв да стъпи на най-високата точка на планетата.

От този прочут ден е изтекла доста вода: хималайските ледници са се поразтопили, а изкачването на Еверест, уви, се трансформира в бизнес. И на първо място за самите шерпи.

Те имат наследствена височинна акомодация, която им разрешава по-лесно да понасят кислородния апетит. Кръвта им се движи по-бързо, в сравнение с останалите хора, само че в това време сърдечният им темп и налягане си остават в норма. За подвизите на „ хората от изток “, за издръжливостта и безкористието им се описват митове. Но времето трансформира света. Днес е задоволително единствено да се бръкнеш по-надълбоко: 50 000 $ – и си на Еверест.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР