Те са родени в края на 80-те и началото на

...
Те са родени в края на 80-те и началото на
Коментари Харесай

Вторите първи: Данаил Колев, който знае какво означава да тичаш към целта и как се поема щафетата в бизнеса

Те са родени в края на 80-те и началото на 90-те. Те са второто потомство в бизнеса и първото потомство на прехода. Те са " Вторите първи " - взаимен план на Storio и ОББ, отдаден на наследниците на едни от най-успешните бизнеси в България. Децата и фирмите вършат първите си крачки съвсем едновременно. Бурно време, в което колкото и да падаш, би трябвало и да се изправяш. И двете генерации са траяли по пътя не тъй като нямат избор, а тъй като са създали своя - дългът към фамилията и смяната на България.Колко мъчно е да си първи съгласно " Вторите първи "? А какъв брой мъчно е да си втори съгласно първите? Какви са преимуществата и минусите на второто потомство в бизнеса? По-лесно ли е да наследиш бизнес, в сравнение с да създадеш подобен? Имаш ли право да се откажеш от наследството си? Колко тежи отговорността? Как можеш да адаптираш и да управляваш компания, основана в аналогово минало за цифровото настояще? Можеш ли да работиш в екип със личния си татко? Как бизнесът трансформира фамилията и по какъв начин фамилията трансформира бизнеса? В взаимен план на Storio и ОББ описват " Вторите първи ".
Данаил Колев е на 36 години, фамилен, татко на две девойки. Роден е в Стара Загора, където и живее. Тичането е неговото занимание - прави го най-малко четири пъти в седмицата, до момента в който слуша музика или аудиокнига. Казва, че това му оказва помощ за работата в фамилната компания " Металик " АД. Компанията се занимава с инженеринг, произвеждане и монтаж на стоманени структури и индустриално съоръжение - за енергийни планове, химическа промишленост, металургия и газоразпределение.


Реклама
" Не е значимо да си първи в дословния смисъл, значимо е да си първи в фамилията си и да бъдеш задоволен от работата, която вършиш. А след това ставаш първи от единствено себе си. "

Въпреки че от дребен се разхожда из заводите, Данаил се причислява публично към бизнеса през 2011 година - тъкмо 30 години след неговото основаване от татко му Дечко Колев . От него Данаил е запомнил, че " има два типа работа - свършена и несвършена ".

Историята на " Металик " АД стартира през 1978 година, когато е учредено държавното дружество, в което татко му Дечко Колев е бил инженер. В началото на 90-те той придобива компанията и стартира да я развива. В продължение на години всичко, което завоюва, влага назад в бизнеса.

Днес компанията има 2400 чиновници, а годишният оборот е 140 милиона лв..
Реклама
Данаил е член на борда на шефовете и работата му е съсредоточена главно върху интернационалните партньорства - една доста комплицирана задача поради към момента изграждащото се доверие към българските компании от страна на международни марки.
" Аз нямам чувството, че моят професионален път е предначертан - от дребен постоянно съм знаел, че ще бъда част от фамилния бизнес и не го одобрявам като обвързване, на мен ми доставя голямо наслаждение. "
За да заемаш тази служба обаче, би трябвало да разбираш освен от стрели за багери, шасита и всевъзможни други ексцентрични железни произведения, само че и от медицина, градско озеленяване и лека атлетика. Това е по този начин, тъй като " Металик " АД действа като холдинг с няколко дъщерни сдружения, измежду които още няколко завода, лечебни заведения " Тракия ", за които дава отговор брат му Иван Колев, парк-хотел " Стара Загора " и клуб по лека атлетика " Берое ", който семейство поддържа напълно.

В поредицата " Вторите първи " на Storio и ОББ Данаил споделя какво значи да тичаш към задачата, по какъв начин се предава щафетата в бизнеса, какъв брой значима е скоростта, кои са грешките на начинаещите бегачи и каква е фантазията му за " Третите първи ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР