Те биват обиждани без причина, често ги питат дали продават

...
Те биват обиждани без причина, често ги питат дали продават
Коментари Харесай

Заплювани, обиждани, нападани: какво е да си чернокож в Германия

Те биват обиждани без причина, постоянно ги питат дали продават опиати и мъчно си намират жилище чартърен: с това се сблъскват нерядко чернокожите хора в Германия. За доста от тях расизмът е всекидневие, споделя.

Грозна сцена от края на ноември в Берлин: младият татко Адегбайи Б. се разхожда с едногодишната си дъщерчика в квартал Фенпфул. Пред чернокожия мъж от нигерийски генезис ненадейно се появява някаква жена, която го заплюва, сипейки груби расистки обиди. Нападнатият снима случилото се, разгласява видеото в обществените мрежи и подава тъжба в полицията. Малко по-късно извършителката е задържана. Потърпевшият дава някоколко изявленията, в които декларира, че в Германия ежедневно се натъква на расистки прояви. По няколко пъти месечно го атакували с расистки обиди. " Аз съм привикнал, само че детето ми още не е ", споделя той пред медиите.

И това не е изолиран случай. Чернокожите хора се оплакват, че все ще се откри някой, който без никаква причина да пипне косите им, да вземем за пример. Те чуват постоянно и натрапчиви полови реплики или настойчиви въпроси дали продават опиати. Полицията ги ревизира по-често, в сравнение с светлокожите хора. И жилище мъчно ще си намериш, в случай че си с друг цвят на кожата.

Какво ни споделя настоящо изследване

Това сочи опитът на доста чернокожи в Германия. 6000 от тях се отзоваха на едно непринудено и анонимно онлайн-допитване, което беше извършено сред 20 юли и 6 септември 2020. Сега резултатите от него бяха оповестени в отчет от 300 страници.

" Пътят беше дълъг. Същинска битка. " Това споделя специалистът Даниел Гиамерах от организацията " Each One Teach One " при представянето на отчета. Изследователят, който е един от основателите на това изследване, споделя за мъчителните прекарвания на интервюираните и твърди, че немското държавно управление не е положило задоволително старания за събирането на подобен тип информация. Гиамерах счита, че казусът с расизма против чернокожите освен не е фиктивен, а е систематичен.

Изследването е извършено дружно с още една неправителствена организация - " Citizens for Europe " - и се финансира със 150 000 евро от Службата за битка против дискриминирането към Министерството на фамилията, възрастните хора, дамите и младежта. Временният началник на тази работа Бернхард Франке обобщава: " Допитването недвусмислено демонстрира проявните форми на дискриминирането и расизма против чернокожите в Германия и резултатите от това отношение. "

" Какъв Ви е казусът? И има ли Ви въобще? " - такива въпроси Даниел Гиамерах чува ежедневно, в това число и от политици. В изявление за Дъждовни води той споделя, че таман това било и един от импулсите за провеждането на допитването.

Да, има ги: в Германия живеят близо 1 милион души, които вършат усещане поради изключително тъмния цвят на кожата си. Деца, мъже, дами, публицисти, музиканти, учени, чистачи, пенсионери и какви ли още не. Мнозина от тях считат, че страната ги подценява и че стават жертва на ежедневен расизъм - 42% от участниците в допитването настояват точно това. Официално броене на чернокожите хора в Германия в никакъв случай не е било провеждано - просто тъй като статистика по етнически критерии нормално не се води. Причините се крият както в колониалната история, по този начин и в горчивия опит от времената на националсоциализма.

Авторите на проучването откриват, че расизмът против чернокожите се демонстрира посредством три механизма. Най-важният фактор е, че тези хора се одобряват като " екзотични ". 90% от интервюираните споделят да вземем за пример, че срещу волята им постоянно някой ще ги пипне по косите. Друг механизъм са натрапчивите полови реплики към чернокожите хора. 80% от участниците в изследването пък признават, че в интернет постоянно са принудени да търпят полови подмятания, свързани с външния им тип или с произхода им. На трето място: доста постоянно ги подозират в незаконни действия. Така да вземем за пример 56 на 100 от участниците в допитването са били принудени да дават отговор на въпроса дали продават опиати. Същият % чернокожи хора споделят, че са били проверявани от полицията без никаква забележима причина. А цели две трети настояват, че в следствие от расистки предубеждения в учебно заведение или в университета получават по-лоши оценки от своите съученици или състуденти.

" Никой не ни има вяра "

Повечето от интервюираните чернокожи споделят още, че никой не им има вяра, когато се оплакват от расизъм или дискриминация, заради което множеството от тях са се отказали да подават такива тъжби. А статистическите данни в Германия сочат, че ултрадясното принуждение в две трети от случаите е расистки стимулирано. Бернхард Франке от Службата за битка против дискриминирането разпорежда огромни очаквания на бъдещото държавно управление, което има намерение да назначи полицейски пълномощници при следствието на прояви на дискриминация.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР