Въведена е такса вадене на кърлеж“ в спешния МЦ Николай

...
</TD
>Въведена е такса вадене на кърлеж“ в спешния МЦ Николай
Коментари Харесай

Сигнал на майка от Бургас: Въведоха такса вадене на кърлеж

Въведена е такса " вадене на кърлеж “ в незабавния МЦ " Николай Чудотворец “, сигнализира в обществената мрежа по празниците майка, която сподели и фискалния бон за услугата. Тя написа още: " Въпреки че персоналният ни доктор има контракт с тях за неотложна помощ, в случаите, когато не е разполагаем, се наложи да заплатя 50 лева, с цел да извадят 2 кърлежа, забити в едното ми дете и 25 лева за един кърлеж на другото ми дете. Да не приказваме, че имаше опашка от хора с кърлежи за вадене “.

Наша инспекция откри, че в частни лечебни заведения в Бургас пък ваденето на кърлеж се таксува като обзор и коства 50 лв.. Пита се обаче, в случай че кърлежите са повече от три и са се впили в един човек, дали това не е на спекулация.

Сред мненията в обществената мрежа, последвали недоволството на гневната родителка, имаше и такива, които я поучават по какъв начин сама да се научи да вади гадните кърлежи, както и укоряващи цените за услугата.

От пресцентъра на лечебното заведение, част от УМБАЛ – Бургас, който запознахме със случая, препращайки касовите бележки, се ангажираха да ревизират. Те помолиха майката да направи публично недоволство до управлението на МЦ " Св. Николай Чудотворец “, в което да уточни имената на децата. " Трябва да се ревизира дали в действителност медицински център " Николай Чудотворец “ има контракт с нейния персонален доктор. Ако се откри, че е по този начин – ще й бъде възобновена сумата, тъй като пациенти, чиито персонални лекари имат подобен контракт, не би трябвало да заплащат “, прецизираха те.

Основно в обществените мрежи майки се жалват, че има доста кърлежи и в Бургас, до момента в който в поредицата почивни дни от Дезинфекционната станция споделят, че няма постъпили сигнали.

Единствено една дама им е писала за поляните, които се намират зад " Кауфланд “ в квартал " Меден рудник “, само че това в действителност са поляни, а не част от парково пространство или градини. Там детето ѝ е хванало три кърлежа. Въпреки това чиновниците от дезстанцията ще обработят пътеките, само че това не е урбанизиран регион.

" Няма по какъв начин да обработваме задачите поляни, само че пътеките ще ги обработим “, изясни Нели Бойчева, заместник-управител на Дезинфекционната станция. Тя е безапелационна, че обработката на тревните площи за кърлежи се прави непрестанно, даже по празниците са имали дежурен екип.

" Преди празниците обработихме всички паркове, тъй като разумно се очакваше най-вече хора да има там. Пускаме и новия график за обработка, като започваме от градините в ЦГЧ, наред с това детските площадки и огражденията за разхождане на кучета. Следват комплексите и по-късно още веднъж парковете. Обработката срещу кърлежи не е серпантина. Графикът, който пускаме, продължава до 11.06. Имаме и един екип, който реагира на сигнали. Наред с това си обработваме дворовете на детските градини и учебните заведения.

Освен това за комари минаха и първите въздушни ларвицидни обработки “, изясни Бойчева.

В ефира на " Здравей, България “ преди дни проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и някогашен шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания, даде няколко съвета по какъв начин да се пазим от паразитите: " Избягвайте ходенето по тревата, репелентите са доста потребни. Пръскайте облеклата на дребните деца. По-големите хора могат да пръскат и по кожата. След разходка постоянно проверявайте сгъвките на колената и ръцете “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР