Пловдивски общественици предлагат първата градска градина в България, позната като

...
</TD
>Пловдивски общественици предлагат първата градска градина в България, позната като
Коментари Харесай

Недялка Петрова: Подкрепям идеята Дондуковата градина да се преименува на Иван Вазов

Пловдивски общественици оферират първата градска градина в България, позната като Дондуковата градина, да се споделя " Иван Вазов ". Кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. След реконструкцията на парка е открит и се вижда и бюст паметникът на Патриарха на българската литература. 

Инициативата градината да носи името " Иван Вазов " се поддържа от дългогодишния шеф на Държавен списък - Пловдив Недялка Петрова. В изявление за Plovdiv24.bg тя напомни, че 5 години от живота на Патриарха на българската литература са свързани с Пловдив. Между 1880 и 1885 година в града се издава вестник " Народний глас " и списание " Наука " и Вазов е в центъра на всичко това. 

" В Държавния списък, във фонда на Недко Каблешков се пазят документи от 1920 година, когато градът е чествал неговата 80-годишнина. Уникални фрагменти. Целият град се е стекъл да го поздрави " - описа историкът.

Петрова счита, че е обикновено една от градините в Пловдив да носи името на Иван Вазов. А за какво тъкмо Градската градина? 

" По няколко аргументи. Тук насреща са се списвали списанието и вестникът. На сегашната улица " Бетовен " е домът, в който той е живял. Имаме фотоси на терасата и хората долу по какъв начин го поздравяват " - аргументира се тя.

Припомня, че в парка е имало беседка, в която Вазов се е събирал със своите съидейници. 

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР