От утре до 15 януари се провежда преброяване на зимуващите

...
</TD
>От утре до 15 януари се провежда преброяване на зимуващите
Коментари Харесай

Броят зимуващите водолюбиви птици в Бургаско

От на следващия ден до 15 януари се организира броене на зимуващите водолюбиви птици у нас. Това сподели за  " Фокус " орнитологът доктор Петър Янков от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Той уточни, че това е общоевропейска самодейност, която се организира всяка година към средата на януари. 

" Целта е да се събере оптимален брой данни за положението на птиците, свързани с водоемите. През лятото, когато те се развъждат, са разпръснати на доста места и няма по какъв начин да се преброят. А през зимата птиците се събират в незамръзналите водоеми и тогава има оптична опция да се откри броят им. Идеята е да се види по какъв начин се трансформира числеността на всеки от тези типове през годините. В България това се прави от 1979 година, като през последните 33-34 години уредник е Българско дружество за защита на птиците, само че към този момент в самодейността влизат и доста други организации и държавни институции ", разясни орнитологът. 

В преброяването на птиците в Бургаския район ще вземат участие към 40 души, разпределени в няколко екипа.

" Един ревизира Атанасовското езеро, различен – Бургаското, трети – Мандреснкото. Отделни екипи покриват Черноморското крайбрежие, както и други вътрешни водоеми – микроязовири и реки. Целта е да се обхване по-голямата част от влажните зони ", добави доктор Янков. 

По негови наблюдения през годините броят на обособените типове птици варира - при едни се усилва, при други – понижа, а трети даже изчезват, само че по думите му това, което прави впечателние, е, че общият брой е по-малък. 

" Това евентуално се дължи освен на намаляването на някои от тях, само че и на необикновените зими. Времето в този момент не може да се назова зимно, а по-скоро късно есенно. Птиците идват през по-студените зими, когато на техните нормални места водоемите замръзват – тогава те намират леговище при нас. Сега обаче даже на север зимите са меки и птиците си остават там ", добави Петър Янков. 

Бургас е извънредно богат на птици регион – освен в България, само че и в Европа, уточни орнитологът. " Тук могат да се открият и мощно застрашените типове, в това число такива, които са в Червената книга на света. Сред тях са тръноопашатата потапница, ледената потапница, ушатия гмурец и други. Те са обект на по-специално внимание и тяхната бройка се следи по-отблизо ", уточни специалистът от Българско дружество за защита на птиците.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР