Каква е историята на Кока-кола в България, любимата безалкохолна напитка

...
</TD
>Каква е историята на Кока-кола в България, любимата безалкохолна напитка
Коментари Харесай

За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив започна да се произвежда Кока-кола

Каква е историята на " Кока-кола " в България, обичаната безалкохолна напитка в света?

Началото е в Атланта, Джорджия през 1886 година. Джон Пембъртън се опита да сътвори освежаваща напитка за битка с умората, отпадналостта и главоболието. Получава се обаче сироп, който след разбъркване с вода се оказва най-освежаващата напитка в света. Напитката е наречена " Кока-кола ".

През 1965 година започва производството на " Кока-кола " в Пловдив. В България я вкарва предприятието " Тексим “. През юни тогавашният министърът на вътрешната търговия Георги Караманев прави първа копка на първия цех за кока-кола в България. Също по този начин България става първата страна от някогашния социалистически блок, която бутилира продукта. За първи път комерсиалната марка " Кока-кола " се превежда на кирилица и участва в разнообразни промоционални акции.

Тексим “ е само по рода си дружество, което през 60-те години се разраства в икономически конгломерат с широка автономия извън рамките на плановото стопанство в страната. " Тексим “ основава така наречен " задгранични “ компании, провежда транспортна активност, има морска флотилия. Много по-късно оказва се, че предприятието е обвързвано с Държавна сигурност и приходите му идват главно от търговия с оръжие за разрастващите се страни.

През пролетта на 1965 година към " Тексим “ е присъединено и Държавното дружество за безалкохолни питиета (ДСП) " Български минерални води “. С ресурсите на " Тексим “ стартира построяването на нови пет завода за произвеждане на газирани безалкохолни питиета. Представители на " Тексим “ влизат в контакт с " Кока-Кола “ и след утвърждението на диктатора Тодор Живков двете предприятия подписват контракт за производството на напитката в България, написа Албена Шкодрова

в книгата си  " Соц гурме. Куриозната история на кухнята в Народна република България. Пловдив ".

В края на годината заводът стартира произвеждане на оранжада  " Тексим “, а единствено няколко месеца по-късно излиза на пазара и първата бутилка кока-кола, създадена в източноевропейска страна. Макар напитката да се създава с вносен концентрат, вносът се финансира с срещуположен експорт на вино и други хранителни артикули, което прави договорката изключително преференциална за режима, измъчен от непрекъснати дефицити в комерсиалния баланс в конвертируема валута.

Българското държавно управление утвърждава вноса на концентрат на Coca-Cola за идващите пет години.

През 1992 година компанията отваря първия си офис в България. Производството стартира в Костинброд, най-големият индустриален център на " Кока-кола " в България. Компанията получава премията Инвеститор на годината за инвестиция на зелено в Костинброд на стойност над 20 млн. щатски $.

" През 1959 година в Москва съветски интелектуалци ме поканиха на посетители, като скритом ми довериха, че довечера на масата ще има някакво фантастично, необикновено пиво, което домакините бяха получили с огромни старания и на висока цена... Направихме кръг и домакинът, с маниерите на античен заклинател, внесе в центъра на кръга една огромна бутилка, цялостна с кафеникава течност, на която пишеше " Кока-кола “... появяването ѝ провокира неспокойствие, съвсем равно на това пред богослужение ", написа пък за напитката писателят Георги Марков.

 

 

 

 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР