Burgas24.bg ще ви запознае с историята на сградата на Община

...
</TD
>Burgas24.bg ще ви запознае с историята на сградата на Община
Коментари Харесай

Интересни факти за сградата на Община Бургас, които едва ли знаете

Burgas24.bg ще ви запознае с историята на постройката на Община Бургас. Самият градеж стартира преди 90 години – в далечната 1934 година. Изпълнява се на 2 стадия – първият от 1934 до 1935 година и вторият от 1939 до 1942 година Окончателно " лентата е прерязана “  през 1943 година Самият конкурс за постройка на " Общински дом в Бургас “ е разгласен още през 1927 година.   

Мястото е определено в геометричния център на остарелия град, където се пресичат и през днешния ден улиците " Александровска “, " Фердинандова “ и " Богориди “. 

По планова комбинация е особено вътрешното вестибюлно решение, което минава през всичките пет етажа с " оберлихт “ (покривно осветление). Във вестибюла на партера е ситуирано парадно стълбище, което в етажите разпределя посетителите по две странични стълбища.

Фасадата е архитектурно избрана от основната северна страна с ниша  пред която са сложени 7 колони в дорийски жанр, преминаващи през четирите етажа и образуващи пет междинни полета, сред които е входът за постройката.

" Цялата постройка е проектирана с типичния архитектурен почерк на арх. Георги Овчаров в духа на Третия райх, (определението е на редактора арх. Д. Герганова), който го отделя от останалите архитекти по негово време: ясни, отчетливи, опростени геометрични обемни форми в интериор и външен облик. Архитектурата работи мощно, внушително, тежко “, се показва в книгата " Архитектурата на Бургас 1878-1940 “ с създател арх. Атанас Сиркаров.

Външните стени са с обшивка от русенски камък, а колоните са изпълнени от едносъставен врачански камък. Те не бяха допрени при осъществения наскоро огромен ремонт на постройката.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР