Християнството почива на реални факти, отразени в евангелията. Възкръсването има

...
Християнството почива на реални факти, отразени в евангелията. Възкръсването има
Коментари Харесай

Проф. Христо Матанов: Христовите ученици са минавали по нашите земи

" Християнството почива на действителни обстоятелства, отразени в евангелията. Възкръсването има действителни детайли и такива, плод на легендата. Не е наложително в религията всичко да бъде потвърдено до последния подробност. В Кръстова гора е заровена парченце от Светия кръст. Христовите възпитаници са минавали по нашите земи, само че дали и самият той го е правил, към този момент са единствено клюки. Аз персонално не считам, че е по този начин ".

Това сподели в студиото на " Денят онлайн " по Нова нюз историкът проф. Христо Матанов.

" Великден е честван откак съществува християнство. Форма на празнуване е имало и преди първия космополитен събор в Никея през 321 година Той в действителност пробва да уеднакви датите на отбелязване, постановява се, че празникът не може да бъде преди 21 март - еврейската Пасха. Великден се чества до 1582 година - приемането на Грегорианския календар. Частици от кръста има на всички места в християнския свят. Възкресение се чества на разнообразни дати, тъй като е по Лунния календар. Традицията се е запазила, с цел да може да се уеднакви с православните църкви, които се движат по остарелия Юлиански календар ", изясни той.

Копието на Лонгин, известно и като „ копието на ориста ", „ свещеното копие " или „ Христовото копие ", с което римският боец Лонгин пробожда разпънатия Иисус Христос, с цел да удостовери гибелта му, още не е намерено, удостовери професорът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР